Herkulliseen sieniliemeen sopivat myös vähän kehnommat tatit ‒ valmistaminen onnistuu myös noviisilta
Sieniliemiä on helppo valmistaa. Niihin voi käyttää sieniä, jotka eivät ole aivan priimakuntoisia, kuten jo aavistuksen pehmeitä tatteja.
Sieniliemen voi keittää joko tuoreista, pakastetuista tai kuivatuista sienistä. Käytä sienilientä ruoanlaitossa lihaliemen sijaan. Kuva: Sanne KatainenSieniliemi
- noin 2 l
- Ainekset
- noin 1 l metsäsieniä (esim. tatteja, rouskuja, vahakkaita)
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- 5 timjaminoksaa
- 1–2 lipstikanlehteä tai ½–1 ruukkulipstikkaa
- 2 l vettä
- 1 rkl misotahnaa
- ½–1 tl suolaa
Valmistusohje
Puhdista sienet ja paloittele tarvittaessa. Mittaa kattilaan sienet, kuorimaton sipuli, pesty porkkana ja yrtit. Lisää vesi ja keitä noin tunti.
Siivilöi liemi ja siirrä puhtaaseen kattilaan. Lisää misotahna ja ½ tl suolaa. Keitä noin 15 minuuttia. Maista. Jos liemi on laihan makuista, niin keitä sitä kokoon, kunnes muutama desi on haihtunut. Lisää tarvittaessa suolaa.
Kun liemen maku on sopiva, niin jäähdytä se. Liemen voi käyttää heti tai pakastaa sopivina annoksina.
Vinkki: Jos keität lientä kokoon niin paljon, että sen maku tiivistyy voimakkaaksi, niin voit pakastaa sen jääpalamuoteissa tai -pusseissa liemikuution tapaan käytettäväksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


