Vitamiinipommi tyrnistä syntyy upea kiisseli ‒ mascarponevaahto kruunaa kokonaisuuden
Tyrni on pohjoinen voimamarja, jossa on paljon C-vitamiinia. Tyrnikiisseli sopii mainiosti syksyisen päivällisen juhlavaksi päätökseksi.
Tyrnikiisselistä saa sileää, kun marjojen kuoret ja siemenet siivilöi pois. Halutessasi voit jättää marjat kiisselin sekaan. Kuva: Elina LampelaTyrnikiisseli ja mascarponevaahto
(4 annosta)
Ainekset
- 150 g tyrnimarjoja
- 3 dl vettä
- 0,75 dl sokeria
- 2 rkl perunajauhoja
- 2 tl vaniljasokeria
Mascarponevaahto:
- 2 dl vispikermaa
- 125 g mascarponejuustoa
- 1 rkl raastettua sitruunankuorta
- 1 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
Valmistusohje
Mittaa kattilaan tyrnimarjat ja kaksi desilitraa vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista viisi minuuttia.
Purista keitetyt tyrnimarjat huolellisesti siivilän läpi. Kaada tyrnimehu kattilaan ja lisää sokeri. Laita kattila takaisin levylle. Sekoita perunajauhot desilitraan kylmää vettä ja kaada kattilaan tyrnimehun joukkoon. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen. Anna pulpahtaa kerran ja ota kattila pois levyltä. Jäähdytä kiisseli.
Vaahdota vispikerma. Lisää vaahtoon mascarpone. Pese sitruuna kuumalla vedellä, raasta ruokalusikallinen keltaista kuorta ja lisää se vaahtoon. Mittaa joukkoon sokerit ja sekoita vaahto tasaiseksi.
Annostele jälkiruokakulhoihin tyrnikiisseliä ja mascarponevaahtoa. Koristele annokset tyrnimarjoilla.
Pohjoinen voimamarja
1. Suomessa tyrnipensaita kasvaa luonnossa etupäässä kivisillä ja hiekkaisilla merenrannoilla. Ravinteikasta marjaa myös viljellään puutarhoissa.
2. Marjat kypsyvät syys-lokakuussa. Marja on kypsä, kun sen sisällä oleva siemen on musta.
3. Tyrni on hyvä C-vitamiinin lähde. Sen siemenissä olevassa öljyssä on paljon E-vitamiinia.
4. Tyrnimarjojen vitamiinipitoisuus sekä hivenaineiden ja karoteenin määrä vaihtelee kasvupaikan mukaan. Ravinteita on sitä enemmän, mitä pohjoisempana tyrni kasvaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
