Suomen ensimmäiset eräkokkauksen SM-kisat järjestetään pian – mukaan haetaan innostuneita retkeilijöitä
Toukokuun alussa etsitään mestarieräkokkaajaa.Retkipaikka järjestää 6. toukokuuta Taste of Wilderness -kilpailun, jossa kisataan eri kategorioissa eräkokkauksen SM-titteleistä. Kilpailu käydään Nuuksion kansallispuiston kupeessa olevassa Suomen luontokeskus Haltiassa.
Retkipaikan toimitusjohtaja Antti Huttunen toivoo, että mukaan hakisivat aiheen parissa työskentelevät, jotka haluavat haastaa itseään ammatillisesti, mutta myös uusia ideoita kehittäneet retkeilijät.
”Myös lähimetsien pellepelottomat, jotka ovat keksineet, että Trangiallahan voi tehdä jotain täysin uutta, ovat tervetulleita mukaan, kuten myös perheet”, Huttunen kertoo.
Kilpailijoita otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Kilpailu on jaettu perhe-, retkikeitin-, freestyle- ja outdoorvaikuttaja-sarjoihin, joissa kisataan joukkueina. Freestyle-sarjassa eräkokit voivat käyttää luovuuttaan hyväksi valmistustavan ja raaka-aineiden ollessa vapaasti valittavissa. Retkikeitin-sarjassa valmistetaan ruokaa retkikeittimellä ja mukana on myös valmiiksi määrättyjä raaka-aineita.
”Kilpailijoille annetaan kaksi aikaikkunaa: valmistella ja valmistaa annos. Kun aika päättyy, tuomaristo maistelee ja arvostelee annokset. Voittajalle on tiedossa mainetta ja kunnia sekä kultainen lettupannu, joka nyt toki ei ole oikeaa kultaa”, Huttunen naurahtaa.
Huttusen mukaan idea kilpailulle lähti viime loka-marraskuussa, kun Retkipaikan tiimin kesken heräsi ajatus siitä, että tällainen tapahtuma pitäisi järjestää, koska sellaista ei vielä Suomessa ole.
”Taustalla on myös paljon omaa harrastuneisuuttani. Olen kokeillut itse aina välillä rajoja siinä, millaista ruokaa maastossa voi tehdä. Retkiruoka on paljon muutakin kuin vain aromivahventeelta maistuvia pussiruokia, jotka maistuvat kaikki samalta”, Huttunen sanoo.
Retkeily ja luonnossa liikkuminen on ollut todella suosittua varsinkin korona-aikana. Yhä useampi suomalainen suuntasi luontoon, josta monelle se jäi tavaksi.
”Jos katsoo verkkosivustojemme tilastoja tai kansallispuistojen kävijämääriä, nähtiin suomalaisten retkeilyinnostuksessa selvä piikki. Nyt tilanne on hieman tasaantunut, mutta määrät ovat jääneet korkeammalle tasolle kuin ennen koronaa. Uskon, että suurelle määrälle suomalaisista kotimaan matkailu, luontomatkailu ja retkeily jäi pysyväksi osaksi vapaa-aikaa. Luontoon lähteminen ei ole enää monelle mörkö”, Huttunen toteaa.
Huttunen korostaa ruokailun merkitystä luonnossa liikkuessa ja erityisesti pidempiä retkiä tehdessä.
”Sananlaskukin sanoo, että eväät ovat retken tärkein juttu. Ruoka ei ainoastaan maistu paremmalta luonnosta, vaan se on todella tärkeää jaksamisen kannalta.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






