Pääsiäislammas maistuu timjamilta
Suomalainen karitsankare saa ihanat arominsa yrteistä.
Kokonainen kyljysrivi säilyttää mehevyyden paremmin kuin pienet irralleen leikatut kyljykset. Kuva: Jaana KankaanpääKiireettömän pääsiäisaterian kruunu on karitsankare. Se kannetaan pöytään yrteille tuoksuvana värikkäiden uunijuuresten kera.
Alle vuoden ikäistä lammasta kutsutaan karitsaksi. Suomalainen lampaanliha on etupäässä karitsaa, vaikka sitä yleisesti sanotaankin lampaanlihaksi.
Lampaanpaisti sekä reisiluullinen paisti eli lampaanviulu maustetaan hyvin ja paistetaan miedossa lämmössä kypsäksi. Lavasta sekä potkista syntyy pitkään hauduttamalla täyteläinen pataruoka. Paahtopaistista ja kyljyksistä valmistuu ateria nopeammin.
Leikkaamatonta kyljysriviä kutsutaan kareeksi. Ympyrän muotoon sidottuna se muodostaa näyttävän kruunun.
Lampaanlihan makuun sopivat makeat hyytelöt. Perinteisen minttuhyytelön ohella kannattaa kokeilla mustaherukasta, karpalosta tai pihlajanmarjoista tehtyä hyytelöä.
Valkosipulilla maustettu perunakiusaus on tuttu lisäke. Sen tilalle voi kokeilla sitruunalla maustettua perunavuokaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
