Näetkö punaista, kun puhutaan kasviksista? Hyvä – niin pitääkin!
Maailman sydänpäivänä tehdään hyvää ruokaa punaisista kasviksista.
Punajuurihummus maistuu leivän päällä tai aterian lisukkeena. Katso ohje MT Ruoka reseptihausta. Kuva: Hanna HurttaSyyskuun viimeisenä sunnuntaina vietettävä Maailman sydänpäivä on omistettu kasviksille ja tällä kertaa erityisesti punaisille sesonkikasviksille, kuten punakaalille, punajuurelle, tomaatille ja puolukalle.
"Ne ovat nyt parhaimmillaan eli maukkaimpia ja edullisimpia", perustelee Samuli Karjula Satokausikalenterista, jonka kanssa Sydänliitto tänä vuonna kampanjoi.
Satokausikalenteri julkaistaan Maailman Sydänpäivänä, ja siinä on ensimmäistä kertaa kerrottu myös sydänterveyttä edistävästä ruuasta. Kalenteriin on esimerkiksi listattu kuitupitoisimmat tuoreet kasvikset.
Kasviksilla on kiistattomia terveysvaikutuksia, mutta vain pieni osa suomalaisista syö niitä suositeltavia määriä eli vähintään puoli kiloa päivässä.
"Moni ajattelee, että kasvikset eivät ole kunnon ruokaa. Osa kokee myös, että ne närästävät tai aiheuttavat ilmavaivoja", arvelee Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa.
Pusa muistuttaa, että tarjolla on nykyisin valtava määrä erilaisia kasviksia ja niiden käyttöön hyviä ohjeita, joten jokaiselle löytyy sopivia, satokauden mukaisia kasviksia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
