Uuniperuna ja täyte lyömätön herkku uuden vuoden vastaanottajaisiin
Uuniperunan mehevän pehmeäksi kypsynyt sydän valloittaa uuden vuoden vastaanottajaisissa. Erilaisten täytteiden kera siitä kehkeytyy täyttävä ateria.
Tulinen jauhelihahöystö, lempeä sienimuhennos ja pehmeä lohitahna tuottavat valinnanvaikeutta. Joten kannattaa maistaa kaikkia perunan kanssa. Kuva: Jaana KankaanpääUuniperunat ovat loistava tapa selviytyä isonkin joukon tarjoilusta. Täytteet voi valmistaa hyvissä ajoin maustumaan. Lämpimät lisäkkeet kuumennetaan ennen tarjoilua. Kylmät nostetaan jääkaapista viime hetkellä pöytään.
Vanha tapa on kypsentää perunat karkeassa merisuolassa. Pane karkeaa suolaa paksu kerros laakeaan astiaan ja nosta perunat päälle.
Herkullinen uuniperuna saa olla mieluummin ylikypsä kuin puolikova.
Kypsät perunat voi kääräistä tarjolle tuotaessa yksitellen alumiinifolioon. Uuniin niitä kannata laittaa folioon käärittyinä, sillä ne kypsyvät kiehumalla folion sisällä eikä lopputulos ole yhtä herkullinen kuin sellaisenaan paistetuissa.
Uuniperunat
Valitse 2—3 tasakokoista, jauhoista perunaa ruokailijaa kohti.
Pese perunat hyvin. Pistele kuoreen muutama reikä. Nosta uunivuokaan tai pellille. Kypsennä 175 asteessa koosta riippuen 1–1 1/2 tuntia. Leikkaa tarjolle tuotaessa perunaan ristiviilto ja purista hiukan auki.
Lohitahna
10 annosta
300 g kylmäsavulohta
1 rasia (200 g) tillituorejuustoa
1 prk kevyt crème fraîchea
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl valkopippuria
Koristeluun
tuoretta tilliä
sitruunaviipaleita
Hienonna kala haarukalla. Vatkaa tuorejuusto ja crème fraîche sekaisin. Mausta sitruunamehulla ja valkopippurilla. Sekoita joukkoon hienonnettu kala. Anna tekeytyä kylmässä hetki ennen tarjoilua. Koristele tillillä ja sitruunaviipaleilla.
Tulinen jauhelihahöystö
10 annosta
400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 rkl voita
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 prk (500 g) tomaattimurskaa
1 pieni, mieto chilipalko
Hienonna sipuli ja ruskista yhdessä jauhelihan kanssa pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää hienonnettu chili sekä tomaattimurska. Hauduta kannen alla kypsäksi.
Sienimuhennos
10 annosta
5 dl suolasieniä, pakastettuja suppilovahveroita tai
300 g herkkusieniä
1 sipuli
25 g voita
3 oksaa tuoretta timjamia
2 rkl vehnäjauhoja
1 prk (3,3 dl) ruokakermaa
1/2 rkl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Pinnalle
tuoretta timjamia
Hienonna sienet ja sipuli (liota suolasienet ennen käyttöä). Paista voissa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ripottele sienten päälle jauhot ja sekoita. Laita timjamin oksat pannulle ja lisää kerma. Anna kiehua kypsäksi ja kunnes seos on muhennosmaisen paksua. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää halutessasi suolaa. Nosta timjamin oksat pois ja koristele tuoreella timjamilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
