Oulussa tarjotaan lapsille luomumaitoa – "Se on houkuttelevampaa kuin tavanomainen maito"
Toivomme, että luomumaidon tarjoaminen lisäisi nuorison maidonjuontia, sanoo Oulun Tilapalvelujen ateriapalvelupäällikkö Pauliina Värttö.Valtioneuvoston periaatepäätös vuodelta 2013 kannustaa julkisia ruokapalveluja käyttämään luomuraaka-aineita. Oulussa luomumaitoon siirtymistä on mietitty myös ravitsemuksen näkökulmasta.
"Lapset ja nuoret juovat koko ajan vähemmän maitoa, vaikka se olisi D-vitamiinin saannin kannalta tärkeää. Toivomme, että lähellä tuotetun luomun tarjoaminen lisäisi nuorison maidonjuontia", Pauliina Värttö sanoo.
Oulun ateriapalveluissa ensimmäiset luomutuotteet otettiin käyttöön vuonna 2016, kun henkilöstö-, hoiva- ja päiväkodit siirtyivät käyttämään luomuhiutaleita. Henkilöstöravintoloissa luomua ovat myös pasta, kahvi, tee ja hunaja.
"Nyt sekä Oulun päiväkodit että koulut ovat Portaat luomuun -ohjelmassa portaalla 2 eli niillä on käytössään kaksi luomuraaka-ainetta: puurohiutaleet ja maito. Tavoitteena on, että luomumaito otetaan käyttöön myös muille väestöryhmille tarjottavissa ateriapalveluissa, kuten vanhuspalveluissa", Värttö sanoo.
Koulujakelutuetun luomumaidon kysynnän kasvu näkyy myös Valion myynnissä. Kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta kertoo, että hurjin kasvuvauhti on kuitenkin tasaantunut.
"Sellainen tuntuma on, että luomumaitoon siirtyy koko ajan lisää hankintarenkaita tai kuntia. Monet kunnat miettivät sitä mahdollisuutta ja keskusteluja käydään jatkuvasti", Tollet sanoo.
Luomumaitoa myydään ympäri Suomen. Tolletin mukaan luomumaidon käytön kasvuvauhti ei voi jatkossa olla yhtä kova kuin aiemmin, koska luomun käyttäjiksi siirtyi viime lukuvuodella monia isoja toimijoita. Hänen mukaansa luomumaitoa riittää jatkossakin kaikille halukkaille kouluille ja päiväkodeille.
"Ainakaan toistaiseksi luomumaidon riittävyys ei ole tullut haasteeksi. Koko koulujakelutukea ajatellen haasteena on, että sitä saa vain rasvattomalle maidolle; monissa kunnissa haluttaisiin tarjota kevytmaitoa, jos se sopii paremmin paikallisiin makutottumuksiin, Tollet toteaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

