
Karjalanpiirakoiden teko ei ole niin vaikeaa kuin luulit – katso kuvallinen ohje
Karjalanpiirakoiden tekoon kannattaa varata aikaa, mutta perinneherkku palkitsee väkertäjänsä.
Riisipuuro on perinteinen karjalanpiirakan täyte, mutta yhtä lailla täyte voi olla perunasosetta tai ohrapuuroa. Kuva: Kari SalonenKarjalainen perinneleivonta levisi sotien jälkeen ympäri Suomen. Isoäitien ohjeilla tuloksena on uunin täydeltä herkkuja, jotka vievät kielen mennessään. Tunnetuin herkuista on tietysti karjalanpiirakka. Reseptin lopussa on kuvin kerrottu tekovaiheet.
Karjalanpiirakat
20–25 keskikokoista tai 30 pientä piirakkaa
Kuori: Ruistaikina
- 2 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 4 1/2 dl ruissihtijauhoja (hienoa täysjyväruisjauhoa)
- 1/2 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje: Sekoita kylmä vesi, suola ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa hyvin, kunnes taikina on kiinteää. Lisää tarvittaessa jauhoja.
Voit käyttää jauhoina myös pelkkiä ruisjauhoja tai puolet ruissihti- ja puolet tavallisia ruisjauhoja.
Taikina kuivuu herkästi, joten se kannattaa säilyttää kostean liinan alla.
Täyte: Riisipuuro
- 3 dl vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 8 dl täysmaitoa
- 2 rkl voita
- 1/2–1 tl suolaa
Valmistusohje: Huuhtele riisit ja lisää ne kiehuvaan veteen. Kun vesi on imeytynyt riisiin, lisää maito. Keitä miedolla lämmöllä puuroksi välillä sekoittaen noin puoli tuntia.
Ota kattila liedeltä ja anna hautua kannen alla noin kymmenen minuuttia. Lisää lopuksi suola ja voi. Jäähdytä. Puuron voi tehdä valmiiksi edellisenä päivänä.
Voiteluun
- 1 dl vettä
- 50 g voita
Piirakoiden teko
Pyörittele taikina tangoksi ja leikkaa veitsellä 20 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja painele litteiksi. ”Ajele” palat mahdollisimman ohuiksi taikinakuoriksi niin, että kuori pyörii pulikan alla. Käytä pöydällä runsaasti ruisjauhoja, jotta taikina ei tartu pöytään.
Pinoa valmiit kuoret päällekkäin ja ripottele väliin jauhoja. Peitä pinot liinalla tai muovilla kuivumisen estämiseksi.
Laita kullekin kuorelle ruokalusikallinen riisipuuroa ja levitä täyte lähes reunoille saakka. Rypytä reunat etusormilla painellen. Aseta piirakat vieri viereen puhtaalle uunipellille. Voit ripotella pellille hieman ruisjauhoja, mutta älä käytä leivinpaperia, sillä se voi syttyä kuumassa uunissa.
Paista 275–300-asteessa 15–20 minuuttia. Voitele valmiit piirakat voi-vesiseoksella. Peitä voi- tai leivinpaperilla tai liinalla.
Vinkki: Jos täyte on liian paksua, voit ohentaa sitä kananmunalla. Älä lisää enää maitoa, ettei täyte kuohu uunissa.
Vinkki: Jos haluat rapeakuorisia piirakoita, voitele vain piirakoiden reunat äläkä laita niitä liinan tai voipaperin alle pinottuina pehmenemään.
Ohjeen antoi Katri Roivas.
Pyörittele taikina tangoiksi ja leikkaa veitsellä paloiksi. Painele palat litteiksi. Kuva: Kari Salonen
”Ajele” palat pulikalla pyöreiksi ja ohuiksi piirakankuoriksi käyttäen apuna runsaasti ruisjauhoja. Pulikan sijasta voit käyttää kaulinta tai vaikkapa lasipulloa. Kuva: Kari Salonen
Levitä ruokalusikallinen puuroa kuorelle veitsen tai lastan avulla lähes reunoja myöten. Kuva: Kari SalonenArtikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




