Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Karjalanpiirakoiden teko ei ole niin vaikeaa kuin luulit – katso kuvallinen ohje

    Karjalanpiirakoiden tekoon kannattaa varata aikaa, mutta perinneherkku palkitsee väkertäjänsä.
    Riisipuuro on perinteinen ­karjalanpiirakan täyte, mutta yhtä lailla täyte voi olla peruna­sosetta tai ohrapuuroa.
    Riisipuuro on perinteinen ­karjalanpiirakan täyte, mutta yhtä lailla täyte voi olla peruna­sosetta tai ohrapuuroa. Kuva: Kari Salonen

    Karjalainen perinneleivonta levisi sotien jälkeen ympäri Suomen. Isoäitien ohjeilla tuloksena on uunin täydeltä herkkuja, jotka vievät kielen mennessään. Tunnetuin herkuista on tietysti karjalanpiirakka. Reseptin lopussa on kuvin kerrottu tekovaiheet.

    Karjalanpiirakat

    20–25 keskikokoista tai 30 pientä piirakkaa

    Kuori: Ruistaikina

    • 2 dl vettä
    • 1 tl suolaa
    • 4 1/2 dl ruissihtijauhoja (hienoa täysjyväruisjauhoa)
    • 1/2 dl vehnäjauhoja

    Valmistusohje: Sekoita kylmä vesi, suola ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa hyvin, kunnes taikina on kiinteää. Lisää tarvittaessa jauhoja.

    Voit käyttää jauhoina myös pelkkiä ruisjauhoja tai puolet ruissihti- ja puolet tavallisia ruisjauhoja.

    Taikina kuivuu herkästi, joten se kannattaa säilyttää kostean liinan alla.

    Täyte: Riisipuuro

    • 3 dl vettä
    • 2 dl puuroriisiä
    • 8 dl täysmaitoa
    • 2 rkl voita
    • 1/2–1 tl suolaa

    Valmistusohje: Huuhtele riisit ja lisää ne kiehuvaan veteen. Kun vesi on imeytynyt riisiin, lisää maito. Keitä miedolla lämmöllä puuroksi välillä sekoittaen noin puoli tuntia.

    Ota kattila liedeltä ja anna hautua kannen alla noin kymmenen minuuttia. Lisää lopuksi suola ja voi. Jäähdytä. Puuron voi tehdä valmiiksi edellisenä päivänä.

    Voiteluun

    • 1 dl vettä
    • 50 g voita

    Piirakoiden teko

    Pyörittele taikina tangoksi ja leikkaa veitsellä 20 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja painele litteiksi. ”Ajele” palat mahdollisimman ohuiksi taikinakuoriksi niin, että kuori pyörii pulikan alla. Käytä pöydällä runsaasti ruisjauhoja, jotta taikina ei tartu pöytään.

    Pinoa valmiit kuoret päällekkäin ja ripottele väliin jauhoja. Peitä pinot liinalla tai muovilla kuivumisen estämiseksi.

    Laita kullekin kuorelle ruokalusikallinen riisipuuroa ja levitä täyte lähes reunoille saakka. Rypytä reunat etusormilla painellen. Aseta piirakat vieri viereen puhtaalle uunipellille. Voit ripotella pellille hieman ruisjauhoja, mutta älä käytä leivinpaperia, sillä se voi syttyä kuumassa uunissa.

    Paista 275–300-asteessa 15–20 minuuttia. Voitele valmiit piirakat voi-vesiseoksella. Peitä voi- tai leivinpaperilla tai liinalla.

    Vinkki: Jos täyte on liian paksua, voit ohentaa sitä kananmunalla. Älä lisää enää maitoa, ettei täyte kuohu uunissa.

    Vinkki: Jos haluat rapeakuorisia piirakoita, voitele vain piirakoiden reunat äläkä laita niitä liinan tai voipaperin alle pinottuina pehmenemään.

    Ohjeen antoi Katri Roivas.

    Pyörittele taikina tangoiksi ja leikkaa veitsellä paloiksi. Painele palat litteiksi.
    Pyörittele taikina tangoiksi ja leikkaa veitsellä paloiksi. Painele palat litteiksi. Kuva: Kari Salonen
    ”Ajele” palat pulikalla pyöreiksi ja ohuiksi piirakankuoriksi käyttäen apuna runsaasti ruisjauhoja. Pulikan sijasta voit käyttää kaulinta tai vaikkapa lasipulloa.
    ”Ajele” palat pulikalla pyöreiksi ja ohuiksi piirakankuoriksi käyttäen apuna runsaasti ruisjauhoja. Pulikan sijasta voit käyttää kaulinta tai vaikkapa lasipulloa. Kuva: Kari Salonen
    Kuori saa olla reilun kämmenen kokoinen. Mitäisompi kuori, sitä isompi piirakka.
    Kuori saa olla reilun kämmenen kokoinen. Mitäisompi kuori, sitä isompi piirakka. Kuva: Kari Salonen
    Levitä ruokalusikallinen puuroa kuorelle veitsen tai lastan avulla lähes reunoja myöten.
    Levitä ruokalusikallinen puuroa kuorelle veitsen tai lastan avulla lähes reunoja myöten. Kuva: Kari Salonen
    Ummista piirakat etusormella painellen niin, että täytettä jää myös rypytyksen alle. Rypytyksen voi aloittaa keskeltä itsestä poispäin ja kääntää tai olla kääntämättä tai aloittaa toisesta päästä – tapoja on monia.
    Ummista piirakat etusormella painellen niin, että täytettä jää myös rypytyksen alle. Rypytyksen voi aloittaa keskeltä itsestä poispäin ja kääntää tai olla kääntämättä tai aloittaa toisesta päästä – tapoja on monia. Kuva: Kari Salonen
    Käännä rypytyksen päähän jäävä nipsu sivuun, ettei se pala uunissa.
    Käännä rypytyksen päähän jäävä nipsu sivuun, ettei se pala uunissa. Kuva: Kari Salonen
    Aseta piirakat puhtaalle uunipellille vieri viereen, ei kuitenkaan kiinni toisiinsa. Paista 275–300-asteessa 15–20 minuuttia.
    Aseta piirakat puhtaalle uunipellille vieri viereen, ei kuitenkaan kiinni toisiinsa. Paista 275–300-asteessa 15–20 minuuttia.  Kuva: Kari Salonen