Metsistä voi löytyä apua kansansairauksiin
Marjojen, puiden ja sienten yhdisteet voivat alentaa korkeaa kolesterolia ja ehkäistä syöpää. Tutkijat uskovat, että Suomen luonnosta voi löytyä uusia lääkeaineita ja terveyttä edistäviä molekyylejä.
Länsimaissa neljännes reseptilääkkeistä sisältää vaikuttavia aineita, jotka ovat peräisin luonnosta.
”Arvioidaan, että maailmassa on lähes puoli miljoonaa korkeampaa kasvilajia, joista vain 5–10 prosenttia on tutkittu kemiallisesti edes jollakin tavalla”, kertoo tutkimusalueen päällikkö Kirsi-Marja Oksman-Caldentey Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä.
Hän uskoo, että Suomen puistakin olisi mahdollista löytää uusia lääkeaineita tai niiden esiasteita. Nyt varat on alihyödynnetty.
”Koivun betuliinistä on tehty monia kemiallisia johdannaisia, jotka estävät syöpäsolujen kasvua laboratorio-oloissa. Tutkimus on kuitenkin vielä varhaisessa vaiheessa.”
Oksman-Caldenteyn tietojen mukaan Suomen luonnosta ei ole löydetty virallisesti hyväksyttyjä lääkeaineita. Esimerkiksi apteekissa myytävää haavavoidetta tehdään pihkasta, mutta sitä ei ole rekisteröity lääkkeeksi.
Suomalaiset marjat kiinnostavat Oksman-Caldenteyn mukaan maailmanlaajuisesti. VTT:n eniten tutkima marja on lakka. Sen molekyylien on todettu ehkäisevän tehokkaasti tautia aiheuttavien mikrobien kasvua.
”Luonto on todella hyvä kemisti.”
Lääkeaineiden eristäminen kasveista on hankalaa, joten kasviperäisiä molekyylejä, kuten syöpälääke paklitakselia, valmistetaan yhä enemmän soluviljelmissä.
Marjojen ja muiden luonnonantimien terveysvaikutukset tulivat esille Suomen ympäristökeskuksen ja Metsäntutkimuslaitoksen järjestämässä seminaarissa keskiviikkona.
Monet tuotteet ovat vielä huonosti tutkittuja. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Raija Tahvosen mukaan esimerkiksi sienistä ja riistasta tiedetään vähän. Petusta ja pakurikäävästä on menossa kliinisiä kokeita.
”Riistaeläimet liikkuvat runsaasti. Miten se vaikuttaa lihan laatuun?” Tahvonen pohtii.
Monet puhujat toivoivat lisää tutkimusta luonnontuotteiden terveysvaikutuksista.
”Euroopan unionissa on käyty kädenvääntöä, miten osoitetaan esimerkiksi maitohappobakteerien tai marjojen terveysvaikutuksia”, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) kommentoi.
”Tutkittua tietoa tarvitaan, jotta kuluttaja ei saa väärää tietoa tai joissakin tapauksissa joudu jopa huijauksen kohteeksi.”
EMILIA LAVONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
