Kauppa haastaa viljelijät hävikkiävähentämään
Kuluttajaliiton järjestämän hävikkiviikon varjolla päivittäistavarakauppaa edustava PTY haastaa maatilat vähentämään ruuan hävikkiä.
Johtaja Ilkka Niemisen mukaan kaupat ovat jo onnistuneet tavoitteessa mukavasti.
”Kauppojen ruokahävikki on noin 12–14 kiloa suomalaista kohti eli puolet vähemmän kuin kotitalouksissa.”
Keinoja hävikin vähentämiseen ovat sähköiset ennuste- ja tilausjärjestelmät, tehokas logistiikka, kauppojen sunnuntaiaukiolo ja ammattitaitoinen henkilökunta. Tuotteita myös myydään alennuksella viimeisen käyttöpäivän lähestyessä.
Myymättä jäänyttä ruokaa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen ja ohjataan teollisuuteen.
Kaupat mielellään lahjoittaisivat ruokaa myös eläintiloille, mutta byrokratia estää sen.
HOK-Elannon laatu- ja ympäristöpäällikkö Satu Kattilamäki kertoo, että myymälän pitäisi rekisteröityä rehuntuottajaksi, jos se haluaisi toimittaa ruokaa karja- tai hevostilalle. Kuvioon astuisi myös viranomaisvalvonta. Lisäksi viljelijän pitäisi kirjata rehuvirta tukihakemuksiinsa.
MTK:n kasvinviljelyasiamiehen Mika Virtasen mukaan maatiloilla syntyy erittäin vähän hävikkiä.
”Hävikkiä tulee varastokaudella pilaantumisen takia. Varastosta tuote, kuten porkkana, otetaan lajitteluun, jossa ykkösluokka pakataan vähittäiskauppaan. Ykkösluokkaan kelpaamaton hyödynnetään raasteen, juuressoseen tai muun tuotteen raaka-aineena. Ylijäävä tavara menee karjan rehuksi tai riistan ruokintaan.”
Loput maatilojen sivuvirrat kulkeutuvat lannoitteeksi ja biopolttoaineeksi ja vain pieni osa kompostoidaan.
Oman osansa hävikin vähentämisessä tekevät kakkoslaatua ostavat yritykset.
Esimerkiksi Vihannissa sijaitseva Pohjolan peruna ostaa perunoita, jotka eivät kelpaa vähittäiskauppaan. Niistä valmistetaan perunahiutaleita.
”Pintaviallisia ja väärän kokoisia perunoita otetaan vastaan jatkuvasti”, kertoo toimitusjohtaja Paavo Liestalo.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) tutki maatilojen sivuvirtoja vuonna 2014 päättyneessä Foodspill 2 -hankkeessa.
Sen mukaan eniten hukkaa aiheuttavat luonnonolosuhteet, kannattamattomuusongelmat ja ylituotanto.
Tutkimuksessa tarkasteltiin jäävuorisalaatin, leipävehnän, naudanlihan, sianlihan, maidon, perunan ja mansikan tuotantoa.
Suurin hävikki havaittiin perunalla, josta 82 prosenttia pysyy ruokaketjussa. Loppu on sivuvirtaa ja hävikkiä.
Vähiten hukkaan menee maitoa, josta vain 0,5 prosenttia tuhlaantuu lääkejäämien vuoksi tai pesuvesien mukana.
Katja Lamminen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
