"Jos lauantaista pitää maksaa tuplapalkka, se tekee tilaa tuontiruualle”
”Millä matikalla tavaraa voi tehdä viitenä päivänä mutta myydä seitsemänä päivänä viikossa?”Mari HannukselaHallituksen kesäkuussa pihtisynnyttämä kilpailukykypaketti ei takaa rauhaa työmarkkinoilla.
Elintarvikealan sopimukset umpeutuvat tammikuussa. Sopimusten sisältö tuntuu laahaavaan arjesta jäljessä, arvioi Elintarviketeollisuusliitto ETL:n työmarkkinajohtaja Mika Lallo.
Esimerkiksi liha-alalla on suojalauseke, jonka mukaan sunnuntain ohella lauantai on tuotantotyössä vapaapäivä. Ylitöitä saa tehdä.
Elintarvikealan suurinta sektoria edustava Lihakeskusliitto katsoo markkinaa huolestuneena.
”Suomen kilpailukyky on jo nyt heikko. Esimerkiksi Saksaan verrattuna työvoimakustannus on kolminkertainen sekä sovittujen palkkojen että vuokratyövoiman vähäisen käytön vuoksi”, toimitusjohtaja Mari Hannuksela sanoo.
Lisähaastetta tuovat kauppojen aukiolot ja käyttöaste. Tyhjänäkin seisova tehdas maksaa.
”Millä matikalla tavaraa voi tehdä viitenä päivänä mutta myydä seitsemänä päivänä viikossa? Jollakin aikavälillä täälläkin tehdään useampana päivänä viikossa, ja jos lauantaista pitää maksaa tuplapalkka, se tekee tilaa tuontiruualle.”
Vaikka Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ja AKT jäivät ulos kikystä, niiden pitää kuitenkin suostua palkansaajien maksujen korotuksiin, mutta ei vuosityöajan pidennykseen. Siitä neuvotellaan aloilla itse.
Yksi piikki lihassa on liha-lauantai.
”Viikonlopun työajoissa lähdemme siitä, että mahdollisimman monella työntekijällä olisi mahdollisuus viettää vapaa viikonloppu. Työaikalaissa on sadan prosentin lisä juuri rajoittamassa sunnuntaityön tekemistä, ja se koskee kaikkia”, sanoo SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.
Työtä voi toki teettää milloin vain, mutta sillä on hintansa.
”Tiedostan täysin, että työnantaja tulee esittämään työaikoihin liittyvää keskustelua. Meidän täytyy olla siihen valmiita, mutta sopimuksissa molempien osapuolten pitää hyötyä ja olla yhtä mieltä.”
Yksi malli voisi olla lyhyemmän viikkotyöajan ja hankalampien ilta- tai viikonloppuvuorojen koplaaminen.
Lihateollisuuden puhuma palkkaero Saksaan johtuu SEL:n mukaan siitä, että Saksa saa Itä-Euroopasta halpaa työvoimaa.
Lue lisää:
Veli-Matti Kuntosen mielestä elintarvikeyritykset pilaavat oman brändinsä myymällä tuontituotteita ja kotimaista alkuperää olevia samojen merkkien alle.
Elintarviketyöläiset jäivät yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

