HELLAN KULMALLA Pinaattilätyt jauhelihasoosilla
Pari viikkoa sitten toimituksen kahvitauon aikana puheenaiheeksi nousivat perinneruuat.
Eteläpohjalaisena mieleeni nousi ensimmäisenä kaljavelli. Heti sen jälkeen muistin Seinäjoella jo legendaariseksi muodostuneen yhdistelmän: pinaattilätyt ja jauhelihasoosi.
Odotusteni mukaisesti tämä parivaljakko aiheutti kuitenkin lähinnä hämmennystä ja ihmettelyä.
Kyseinen yhdistelmä on Seinäjoen koulujen perinneruoka, joka on pitänyt paikkansa lasten ja aikuisten suosikkina jo useita vuosikymmeniä.
Jo pienestä pitäen seinäjokinen äitini opetti minulle ja veljelleni ”kuinka niitä pinaattilättyjä kuuluu syörä”.
Asuin kuitenkin naapurikunnassa Nurmossa, jossa kävin myös kouluni. Sinne tämä herkullinen yhdistelmä ei ollut vielä levinnyt - eikä ole vielä tänä päivänäkään kuntaliitoksesta huolimatta.
Minut oli kuitenkin jo ennen kouluikää opetettu oikeaan yhdistelmään, joten koulussa lisukkeina tarjotut hillot ja pastasalaatit jäivät heittämällä kakkoseksi.
Tänä vuonna Seinäjoelle on avattu uuden Duudsonit Activity Parkin yhteyteen Ravintola Pirttihirmu.
Seinäjokisia perinteitä kunnioittaen listalta löytyy tietysti pinaattilätyt, milläs muullakaan kuin jauhelihasoosilla.
Suomessa reissatessa tulee liian usein valittua syömäpaikaksi joku ketjuravintola.
Ruokalistan sisältö on sama etelästä pohjoiseen, ja paikallinen kulttuuri sekä ruokaperinteet jäävät taka-alalle.
Ensi kerralla vieraalla paikkakunnalla käydessäni lupaan tutustua paremmin paikalliseen tarjontaan.
Vielä en ole esimerkiksi mustanmakkaran ylin ystävä. Toivoa kuitenkin on.
Tutkimusten mukaan vastenmielisenä pidetyn ruuan maku alkaa muuttua siedettäväksi vasta 10–15 maistokerran jälkeen.
Eiköhän sitä minustakin leivota kymmenellä Tampereen vierailulla paikallisen nimikkoruuan ystävä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
