Juustomestarit kertovatsuomalaisen työn tarinaa
Suomalaisen Työn Liiton satavuotisjuhlavuoden kunniaksi MTV3-kanavalla on menossa ohjelmasarja, jossa esitellään 40 suomalaisen työn tarinaa.
Huomenna lauantaina kerrotaan juustomestarin tarina. Valion Äänekosken juustotehtaalla työskentelevät juustomestarit Matti Virta ja Jarmo Kelloniemi kertovat sekä työstään että Valion Aura-sinihomejuustosta.
Juustoja Suomessa on valmistettu 150 vuotta. Jo 1920-luvulla tehtiin monia yrityksiä valmistaa sinihomejuustoa, mutta mikään yrityksistä ei johtanut menestykseen.
Turun saaristossa sinihomejuuston tuotantoa kokeillut kokenut ja taitava juustomestari, tanskalainen Maurits Rasmussen tuli Valion Turun konttorin palvelukseen vuonna 1933.
Tällöin Liedon osuusmeijerissä alkoi sinihomejuuston valmistus. Vuodesta 1935 lähtien tämä Valion sinihomejuusto on kantanut nimeä Aura. Sen valmistus siirtyi Valion Äänekosken tehtaalle vuonna 1968.
Valio Aura on Suomen suosituin sinihomejuusto. Sen myynti on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Nyt tätä voimakasta herkkua nautitaan noin 1,8 miljoonaa kiloa vuodessa.
Valion Äänekosken juustotehtaalle maito kerätään keskimäärin 26 kilometrin etäisyydeltä 93 tilalta.
Vuonna 1978 Äänekoskelle juustomestariksi tullut Matti Virta aloitti uransa emmentalin valmistuksesta. Vuonna 2008 kesätöihin juuston keittäjäksi tullut juustomestari Jarmo Kelloniemi on tehnyt jo yliopiston lopputyönsäkin juuston valmistuksesta.
Molemmat, mestari ja kisälli sanovat, että juustoa valmistetaan tunteella ja teknologialla. Juuston tekemisessä on heidän mukaansa kolmannes taitoa, kolmannes tietoa ja kolmannes taikuutta.
Juustomestarien tarina esitetään lauantaina 10.3. kello 17.15.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
