Luomukauran käyttö on kasvanut
Luomukauran käyttö on lisääntynyt, mutta leipäviljojen käyttö sitä vastoin vähentynyt.
Yhteenlaskettuna luomuviljan käyttö kotimaan teollisuudessa on kasvanut hieman vuosien 2012–2014 aikana. Tiedot selviävät Vilja-alan yhteistyöryhmän luomuviljatyöryhmän tiedotteesta.
Vuonna 2014 luomuvehnää käytettiin kotimaan elintarviketeollisuudessa 5,7 miljoonaa kiloa eli 2 miljoonaa kiloa vähemmän kuin vuonna 2012. Luomurukiin käyttö laski samassa ajassa 300 000 kilolla 5,8 miljoonaan kiloon.
Kotimaassa luomuleipien valikoima kaupoissa kasvoi merkittävästi vuonna 2012, mutta kysyntä on laskenut ja valikoimaa supistettu. Kotimaan lisäksi käyttöön vaikuttaa onnistuminen vientimarkkinoilla. Valtaosa kotimaassa jalostetuista luomuviljatuotteista suuntaa vientiin.
Viime vuonna luomukauraa käytettiin elintarvike- ja rehuteollisuudessa 17 miljoonaa kiloa eli 5,5 miljoonaa kiloa enemmän kuin vuonna 2012. Kotimaan teollisuudessa jalostetuista luomukauratuotteista jopa 80 prosenttia suuntaa vientiin eri puolille maailmaa muun muassa hiutaleina, leseinä ja jauhoina.
Vyrrin luomuviljatyöryhmän asiantuntijoiden mukaan teollisuuden luomusuurimokauran tarve on tänä vuonna vähintään viime vuoden tasolla.
Ohraa käytettiin teollisuudessa viime vuonna 1,4 miljoonaa kiloa eli 400 000 kiloa enemmän kuin vuonna 2012. Käytön kasvu tuli rehu- ja mallastusteollisuudesta.
Yhteensä elintarviketeollisuus käytti viime vuonna luomuviljaa 27,4 miljoonaa kiloa ja rehuteollisuus 2,5 miljoonaa kiloa.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
