Professori: Avoimuus auttaisi kotieläintuotantoa
Avoimuus kannattaa eläinpolitiikassakin, vaikka joudutaan kohtaamaan hankalat eläineettiset kysymykset, sanoo ympäristöpolitiikan professori Pekka Jokinen Tampereen yliopiston verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa.
”Asioista vaikeneminen on epäluottamuksen siemen eikä vakuuta aidosta halusta kohti parempia käytäntöjä.”
Kuluttajuutta ja ruokapolitiikkaa tutkineen Jokinen suosittelee alaa ottamaan avoimuuden oppia ympäristöpolitiikasta.
Jokisen mukaan ympäristökiistoissa on tyypillistä, että alkuvaiheessa ongelmat kielletään ja torjutaan. Myöhemmin havaitaan, että avoimuus ja vuorovaikutus muun yhteiskunnan kanssa onkin avain eteenpäin.
Suomalaisten luottamus elintarvikejärjestelmää kohtaan ei juuri ole murentunut toistuvista kohu-uutisista huolimatta.
Tätä selittää kulttuurinen asenneviive: Suomi kaupungistui myöhään ja pysyi pitkään maatalousmaana. ”Romanttinen kuva pienimuotoisesta eläintuotannosta on säilynyt ihmisten mielissä, vaikka tuotantomalli on muuttunut rajusti.”
Jokisen tutkimusryhmän toteuttaman tutkimuksen mukaan suomalaiset arvioivat tuotantoeläinten hyvinvointia myönteiseksi nauta-, lammas- ja porotaloudessa.
Siipikarjan ja sikojen hyvinvointiin suhtaudutaan melko epäilevästi. Kielteisimmin asennoidutaan broilerintuotantoon.
Maija Ala-Siurua
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
