Turussa tehdään lisäravinteita lypsylehmille
Markku Vuorikari Pääosan Finncow’n raaka-aineista toimittaa Algol Oy. ”Kalsium tulee Kokkolasta”, yhtiön perustaja Heikki Kemppi kertoo. Kuva: Viestilehtien arkistoTURKU (MT)
Finncow Oy on aloittanut lypsylehmien ruokinnan erikoistarpeisiin tarkoitettujen pastojen valmistamisen Turussa.
Kuudella erilaisella pastalla voidaan vaikuttaa ruokintaperäisten ja aineenvaihduntaan liittyvien häiriöiden ennaltaehkäisyyn.
”Ne toimivat lehmillä, joilla on riski poikima- tai laidunhalvaukseen, ketoosiin eli asetonitautiin, asidoosiin eli happamaan pötsiin tai pötsin käymishäiriöihin”, yhtiön perustaja Heikki Kemppi kertoo.
Pastaa käyttämällä voidaan säästää rahaa myös eläinlääkärikäynneissä, kun lehmää hoidetaan ennakolta omatoimisesti heti, kun riski sairastumiseen havaitaan.
Tuotteiden kotimaisuusaste on 70 prosenttia.
”Tuotannolla myös korvataan tuontia”, Kemppi huomauttaa.
Yrityksen markkina-alue on ensisijassa Suomi.
Kemppi käy kuitenkin jatkuvasti läpi myös vientimahdollisuuksia Pohjoismaihin ja Baltiaan. Viroon on jo tehty sopimus, ja seuraavaksi sinne on tarkoitus tehdä suurempia, 20 tuubin pakkauksia isojen tilojen tarpeisiin. Nykyisessä pakkauskoossa on neljä pastatuubia.
Tänä vuonna pastoja valmistetaan yhteensä noin 50–100 000 tuubia.
Jos koko tuotantokapasiteetti otettaisiin käyttöön, voisi nykyisillä järjestelyillä Kempin mukaan tehdä 200 000 tuubia vuodessa ja työllistää kolmesta neljään henkilöä.
”Ja jos vienti lähtee vetämään, pitää tuotanto ratkaista muulla tavalla”, Kemppi toteaa.
EU-maihin vienti on hänen mukaansa mutkatonta, sillä rehuja koskeva lainsäädäntö on samanlainen koko unionin alueella.
Finncow’n tuotteiden hinta on Kempin mukaan lyhyen toimintaketjun ja yksinkertaisuuden ansiosta tuotteesta riippuen jopa 20–40 prosenttia kilpailijoita edullisempi.
”Toimintatapani on tehdä mahdollisimman lyhyt, yksinkertainen ja kustannustehokas ketju valmistajan ja maidontuottajan väliin.”
Pastat ovat olleet markkinoilla maaliskuusta lähtien. Vastaanotto on ollut Kempin mukaan lupaavaa.
”Tällä hetkellä tuotteita saa Arlalta ja sen yhteistyömeijereiltä sekä itsenäisiltä meijereiltä. Toukokuussa tuotteita on ollut koemarkkinoinnissa myös yhdessä Valion osuuskunnassa.”
Kempin mukaan meijerin kautta tilaaminen on tuottajan kannalta kätevintä ja toimitusketju on tehokas.
”Tilata voi lapulla, netistä tai puhelimella ja toimitus tapahtuu maitoautolla.”
65-vuotias Kemppi on eläkkeellä.
”Työlleni on vain yksi motiivi. Saada aikaan jotain hyödyllistä sillä alalla, mistä pitää ja mistä on kertynyt osaamista ja kokemusta. En näkisi mieltä olla tekemättä aktiivisesti hyödyllistä työtä.”
Kemppi on toiminut vuodesta 1975 erilaisissa työtehtävissä rehu-, torjunta- ja säilöntäaineiden parissa.
”Viimeiset lähes 20 vuotta olin Valiolla, missä vastuullani olivat vasikoiden rehut sekä lehmien erikoisrehut.”
Ajatus pastatuotteiden valmistuksesta Suomessa on mietityttänyt Kemppiä jo vuosia. Hän on itse aloittanut kilpailevien tuotteiden maahantuonnin ollessaan töissä Valiolla.
Jukka Lehtinen
Heikki Kemppi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
