Luomuviljelijät vakuuttuneita valinnastaan
Luomuviljelijä Markus Eerola esittelee tilansa työkoneita eri puolilta Etelä-Suomea saapuneille kollegoilleen. Kimmo Haimi Kuva: Viestilehtien arkistoHYVINKÄÄ (MT)
Pukkilalaisella Ari Vappulalla on takanaan ensimmäinen kesä luomuviljelijänä. Kyseessä on tosin vasta ensimmäinen luomun siirtymävuosi, mutta siitä huolimatta Vappula on jo ehtinyt vakuuttua valinnan olleen oikea.
”Hetkeäkään ei ole harmittanut, että siirryttiin luomuun”, vaimonsa kanssa 270 hehtaarin kasvinviljelytilaa viljelevä Vappula kertoo.
Vappula tosin myöntää, että olisi vielä pari kolme vuotta sitten nauranut makeasti, jos joku olisi ennustanut hänen siirtyvän luomuun.
”Olen ollut intohimoinen kasvinsuojelija, mutta hetkeäkään en ole tänä vuonna kaivannut ruiskuttamaan.”
Vappulan sai kallistumaan luomun kannalle sen parempi kannattavuus. Vierailtuaan luomutiloilla ja tehtyään laskelmia luomuviljelyyn siirtyminen alkoi kiehtoa.
Luomu oli alkanut hiipiä elämään myös muuten. Perhe oli alkanut käyttää yhä enemmän luomuruokaa, joten ”miksi emme sitten itsekin tuottaisi luomua”, hän kertoo pohtineensa vaimonsa kanssa.
Vappulan tavoin myös Janakkalassa kasvinviljelytilaa viljelevän Tomi Torttilan valinnan saneli taskulaskin. ”Lähdimme hakemaan kannattavuutta”, hän perustelee luomuun siirtymisen vuonna 2012.
Torttila on jo todennut luomuun kohdistuneiden taloudellisten odotusten toteutuneen. Hän uskoo, että luomun kannattavuutta tukee jatkossakin sen kulutuksen vakiintuminen.
”Vaikka kulutus ei juuri nyt kasvakaan enää samaa tahtia kuin vielä jokin aika sitten, uskon luomun kysynnän kantavan.”
Torttila korostaa, että myös viljelytekniikka on kehittynyt viime vuosina, mikä osaltaan tukee tuotannon kannattavuutta.
”Luomusta on tullut kasvinviljelytiloille todellinen erikoistumisvaihtoehto.”
Sekä Torttila että Vappula osallistuivat viidentoista kollegansa kanssa viime torstaina Pro Agria Etelä-Suomen Hyvinkäällä järjestämään luomutilojen kehittäjäryhmän tapaamiseen.
Tapaamisessa viljelijät pääsivät vertailemaan kasvukauden kokemuksia ja oman tilansa tuloksia muiden tuloksiin.
Koska Vappulalla on takana vasta yhden kasvukauden verran siirtymävaihetta, luomutuotannon taloudellista kannattavuutta ei vielä toteutuneiden lukujen perusteella ole voinut arvioida. Palveluun kuuluva kasvustokäynti tilan luomupelloille sen sijaan tehtiin kesällä.
”Kyllä ohrapelto hävetti”, hän nauraa ensimmäisen vuoden kokemusta.
Myös Torttila toteaa, että rikkakasvit ovat vaikein osa luomuviljelyä.
Ravinteiden kannalta oleellista on onnistunut viherlannoitusnurmi. JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
