Lihatukku arvioi: "Suomessa olisi markkinat 2 000 villisianruholle" – lihaa pitäisi vain olla yhdessä paikassa paljon tarjolla
Villisianlihassa on vain harvoin trikinellatartuntaa.
Afrikkalainen sikarutto on erittäin haitallinen sikatauti, jonka aiheuttajavirus säilyy pitkään esimerkiksi pakastetussa tai savustetussa villisianlihassa. Kuva: MT:n arkistoHelsinkiläinen lihatukku Veijo Votkin Oy toi villisianlihaa Suomeen omalta riistankäsittelylaitokseltaan Virosta siihen asti kunnes afrikkalainen sikarutto alkoi riehua maassa.
"Suomessa olisi 2 000 villisianruholle markkinat. Lihalle olisi kysyntää ympäri vuoden", arvioi toimitusjohtaja Veijo Votkin.
Mutta yksi ruho siellä ja toinen täällä ei kiinnosta, vaan lihaa pitäisi yhdestä paikasta saada paljon. Ruhohinta ei voi olla sen parempi tai huonompi kuin tavallisen sian ruhohinta, toteaa Votkin hinnoista.
Jos metsästäjä myy lihan, on sille tehtävä trikiinitutkimus pienten sukkulamatojen, trikinellojen eli trikiinien varalta. Virkaeläinlääkärin on myös tarkastettava liha.
"Villisioilla on vain vähän trikinellatartuntoja johtuen suomalaisesta trikinellalajistosta", kertoo Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikön johtaja Antti Oksanen.
Trikinellalajisto koostuu 90-prosenttisesti arktisesta lajista Trichinella nativa, joka tarttuu huonosti villi- tai kesysikoihin. Karhuissa tavataan myös vain harvoin trikiinejä.
"Pienpedoista supikoirilla ja ketuilla tartunnat ovat erittäin yleisiä. Ketuista useammalla kuin jopa joka toisella on sukkulamatoja Etelä-Suomessa."
Jos liha tulee vain omaan käyttöön, ei trikiinitutkimus ole pakollinen. Laboratoriosta riippuen tutkimus maksaa muutamia kymmeniä euroja ja on Oksasen mukaan toki suositeltava.
Osa trikinellalajeista kuolee pakastuksessa. Kypsentäminen vähintään +70 celsiusasteessa tappaa kaikki toukat, kertoo Oksanen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
