Suomi tavoittelee MM-kultaa
Vuoden kokki on valittu Suomessa 17 kertaa. Miesvaltaiseen tähtijoukkoon on yltänyt vain kerran nainen, Peppi Aralehto vuonna 2000.
Ahvenanmaalta kotoisin oleva Michael Björklund valittiin paitsi Suomen myös Ruotsin vuoden kokiksi. Niinpä Björklund valloitti ruotsalaiset ja sai heiltä naapuriapua valmistautumisessa Bocuse d’Or -kisoihin.
Björklundin viides sija MM-kisoissa on Suomen tähänastisista sijoituksista paras.
Yhtä lähelle maailman kärkeä sijoittui kolme vuotta sitten vuoden 2005 kokki Matti Jämsén.
Parhaillaan Jämsén treenaa kokopäivätoimisesti ja tähtää kultaan Bocuse d’Or -kilpailussa ensi vuoden alussa.
Jännitys tihenee jo toukokuussa Tukholman EM-karsinnoissa.
Ruokatrendit ovat näkyneet Vuoden kokki -kilpailujen raaka-aineissa. Yllätystehtävä oli vuonna 2011 läskisoosi, jonka hallinta nosti Henri Kotkavuoren vuoden kokiksi.
Lähes kaikki vuoden kokit ovat voittovuonna työskennelleet pääkaupunkiseudulla. Syntymäpaikat ulottuvat Kolariin asti.
Historiikin vuoden kokeista on laatinut Metos Oy:n markkinointijohtaja Juho Mäyry. Metos on Valion ja Messukeskuksen ohella kilpailun pitkäaikaisia pääyhteistyökumppaneita.
Monet muutkin yritykset sponsoroivat kilpailua, sillä valtion tuki on lähes olematon.
”Suomalaiset eivät ole toistaiseksi yltäneet kärkikolmikkoon Bocuse d’Or -kilpailussa. Voisimmeko ottaa mallia naapurimaista”, Mäyry ehdottaa.
”Ruotsissa kokkeja sponsoroidaan vähän samaan tapaan kuin urheilijoita. Norja puolestaan on menestynyt maailmalla tehtyään määrätietoista työtä valtavin panoksin. Valtion tuki on ollut siellä merkittävä.”
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
