vierasyliö Luomun voima kansainvälisyydessä
Aikaisemmin luomusta tuli mieleen paikallisten lähituottajien maatilatorin jauhot ja porkkanat. Luomutuotteiden ajateltiin olevan kotimaisia ja ulkomailta tuotujen tuotteiden aitoutta epäiltiin.
Nyt kaupat hakevat kilvan lisää luomua hyllyihinsä ja suurin osa valikoimasta taitaa olla ulkomaista alkuperää.
Alun perinkään luonnonmukainen viljely ei ole saanut alkuaan Suomessa, vaan sen uranuurtajat löytyvät Englannista, Saksasta ja Ranskasta. Maatalouden uudistusliikkeenä
alkunsa saaneen luonnonmukaisen tuotannon erilaisia tekniikoita painottavia viljelymenetelmiä ja aatteita alkoi tulla Suomeen viime vuosisadan alussa.
Luomu on siis ollut koko historiansa ajan kansainvälinen liike. Luomualan maailmanlaajuinen yhteistyöelin International Federation of Organic
Acriculture Movements, IFOAM, perustettiin 70-luvun
alussa. Sen parissa on tehty alusta alkaen luomualan
kehittämistä kansainvälisellä yhteistyöllä. Nykyään järjestössä on mukana yli 750 järjestöä 116 maasta.
Luomusta tuli kansainvälinen
kulutustrendi viime vuosikymmenen loppupuolella ja luomutuotteiden kansainvälinen kauppa jatkaa reipasta kasvuaan talouden taantumista huolimatta.
Suomessakin olemme
saaneet tottua luomumerkittyihin tuontituotteisiin, joita
kauppojemme hyllyille tulee
varsinkin muista, luomutuotteiden jalostuksessa ja kaupassa pidemmälle ehtineistä Euroopan unionin maista, kuten Tanskasta,
Saksasta ja Hollannista.
Monia ulkomaisia raaka-
aineita löytyy suomalaisistakin luomujalosteista.
Laajemmat kansainväliset markkinat antavat suomalaisille elintarvikeyrityksille
hyvät kasvun mahdollisuudet ja turvatummat raaka-ainelähteet.
Mutta kansainvälistyminen ei ole pelkästään vientiä tai tuontia. Kansainvälisillä kentillä tapahtuvalla päätöksenteolla ja kehityksellä on oleellinen merkitys luomualaan myös kotimaassa.
Monissa Euroopan maissa
luomuviljelijöiden lisäksi ovat jatkojalostajat ja kaupalliset toimijat järjestäytyneet yhdistyksiin, joiden tehtävänä on toimia alan edunvalvojina ja yhteistyön koordinaattoreina. Alan yhteiset tavoitteet ja
tarpeet tulevat näin paremmin kirkastetuiksi ja esille.
Myös eri maiden toimijat löytävät helpommin toisensa, kun tarvitaan yhteisten etujen ajamista. Tästä on hyvänä esimerkkinä Espoossa kesäkuun alussa vieraillut eri Euroopan maiden luomujatkojalostajien yhdistysten yhteistyöryhmä.
Luomutuotteita koskeva lainsäädäntö tapahtuu kokonaan Euroopan unionin tasolla
ja elintarvike- ja maatalouslainsäädännöstäkin suurin osa päätetään maamme rajojen
ulkopuolella.
Luomutuotteiden tuottajien
ei kannata jäädä seuraamaan sivusta, mitä Brysselissä päätetään, korostavat ryhmässä
toimivat eri maiden jatkojalostajayhdistysten edustajat. Yhteistyössä muiden maiden luomutoimijoiden kanssa on mahdollista vaikuttaa jo siellä, missä päätöksiä vasta suunnitellaan.
IFOAM EU Group on IFOAM:in alajärjestö, joka
toimii eurooppalaisen luomun
kantavana voimana. Sen yksi
päätehtävistä on vaikuttaa
luomutuotantoa koskevaan lainsäädäntöön ja toimia alan asiantuntijana Euroopan Unionissa. Samalla se on
eurooppalaisten luomujärjestöjen ja -yritysten yhteistyöelin, jossa muodostetaan
näkemyksiä siitä, mitä luomu on ja mihin se on menossa.
Luomujatkojalostajien
yhteistyöryhmä toimii IFOAM EU Groupin alaisena jatkojalostussektorin omana kehitys- ja kommunikointifoorumina. Suomesta järjestössä on vain muutama jäsen.
Usein toiminnan edellytysten parantamiseen parhaat yhteistyötahot löytyvätkin kansainvälisistä foorumeista. Ala
kehittyy näkemysten ja mielipiteiden vaihtamisella sekä tarpeiden ja tavoitteiden jakamisella muiden maiden
vastaavien toimijoiden kanssa.
Erityisesti kansainväliselle kaupankäynnille on tärkeää, että lainsäädännön toimeenpano ja tulkinta eri Euroopan unionin maissa olisi mahdollisimman yhtenäistä eikä
asettaisi eri maista tulevia tuotteita erilaiseen asemaan unionin sisällä.
Hyvä esimerkki yhteistyön tarpeesta ovat hyvin erilaiset tulkinnat eri Euroopan maissa
luomutuotteiden torjunta-
ainepitoisuuksien valvonnasta
ja aineiden sallituista pitoisuuksista.
Hollannin luomualan koko jalostusketjun yhteistyöjärjestön BioNextin edustaja Bavo van den Idsert kertoi luomujatkojalostajien yhdistysten tapaamisen yhteydessä järjestetyssä seminaarissa, että
torjunta-ainejäämien lähteiden selvittämiseen ei ole yhtenäistä kansainvälistä käytäntöä.
Usein arvoketjun loppupään
yritykset, jotka toimivat tunnollisesti, joutuvat kärsimään eniten. Vaarana on tehoton valvonta, jonka takia kuluttajien
luottamus koko alaan kärsii.
Nyt alan toimijat esimerkiksi Hollannissa, Saksassa ja
Ranskassa ovatkin lähteneet itse kehittämään järjestelmää, jolla torjunta-ainejäämien
valvonta saadaan hallintaan ja kulut kohdistettua niille, joiden takia jäämiä esiintyy.
Luomutuotannon uskottavuuden ja menestyksen kulmakivet jäljitettävyys ja läpinäkyvyys voidaan toteuttaa vain kansainvälisellä yhteistyöllä
ja alan toimijoiden omalla
aktiivisuudella.
Meidän suomalaisten on turha valittaa erilaisista
kohteluista eri maissa ja
turhasta byrokratiasta, jos
emme edes pyri vaikuttamaan asioihin siellä, missä niistä päätetään. Luomuliike on
aidosti kansainvälinen liike ja samojen asioiden kanssa
painitaan muissakin maissa.
Osallistumalla alan kansainväliseen yhteistyöhön pidämme
kehityksen lankoja omissa
käsissämme ja koko ala tulee paremmin kuulluksi.
MARJA NUORA
Kirjoittaja seuraa ja kommentoi luomualaa yli 20 vuoden kokemuksella ja ylläpitää luomusalonki.fi-sivustoa. Tällä hetkellä hän toimii maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Luomujatkojalostus vauhtiin -hankkeessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
