KOMMENTTI Ruokayritystenhyvä työ ei aina näy
Tuore tutkimus herättää huolta elintarvikevalvonnan tilasta Suomessa.
Selvityksessä kerättiin tietoja muun muassa kuntien tai kuntayhtymien tilinpäätöksistä, toimintakertomuksista ja laatujärjestelmistä sekä yksiköiden johtajien haastatteluista. Ne muutettiin toiminnan tehokkuutta ja vaikuttavuutta kuvaaviksi suhdeluvuiksi.
Kuntatalouden kiristyessä erityistä huomiota kiinnitettiin vaatimuksenmukaisuuden lisäksi taloudellisuuteen ja voimavarojen järkevään käyttöön.
Johtopäätös on selkeä: vaikka talous olisi tiukalla, niukoillakin resursseilla vaatimukset voidaan hoitaa hyvällä organisoinnilla ja johtamisella. Tämä ei valitettavasti toteudu kaikkialla.
Toivoa paremmasta kuitenkin on, sillä selvitys tehtiin kuntien aloitteesta.
Suuri huolenaihe liittyy valvonnasta maksaviin kohteisiin, ruokayrityksiin. Vaikka yritys itse tekisi työnsä hyvin, se ei tuo taloudellista hyötyä, jos tarkastuksia ei tehdä riskien perusteella.
Erityisesti pienissä yrityksissä byrokratia ja siitä aiheutuvat kustannukset ovat jo nyt kohtuuttomia.
TIINA TAIPALE
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
