Koe-erä luomubroilereita varttuu Huhtalan tilalla Kauhavalla
Hermanni Huhtala uskoo, että luomubroileriala menestyy Suomessa. Hän suosittelee luomua myös muille maataloustuottajille Esko Keski-Vähälä Kuva: Viestilehtien arkistoKAUHAVA (MT)
Kauhavalainen Hermanni Huhtala siirtyi luomutuotantoon pari vuotta sitten. Vuonna 2011 alkanut luomukalkkunoiden tuotanto vaihtui alkuvuodesta 2013 luomubroilereihin.
”Usein kuulee sanottavan, ettei tämä Suomessa kannata. Itse olen ihmetellyt tuollaista asennetta. Jos luomubroileri kannattaa Tanskassa, niin miksei sitten täälläkin”, Huhtala kysyy.
Huhtalan tilalla on nyt 7 000 luomubroilerin suuruinen koekasvatuserä. Poikaset ovat peräisin tanskalaistilalta, josta ne tuotiin Kauhavalle untuvikkoina.
Luomubroilereiden kasvatus on luonnollisesti tavanomaista tuotantoa hintavampaa.
Hubbard-rotuisille broilereille on tarjolla enemmän tilaa ja valoa, ja niiden kasvuaika on tuplasti tavanomaista pidempi, 70 vuorokautta. Lisäksi eläimet ulkoilevat.
”Niitä ei ole tarvinnut lääkitä mitenkään ja kuolleisuus on ollut todella pieni. Linnuilla pyyhkii hyvin, ne ovat olleet terveitä ja terhakoita”, Huhtala toteaa.
Pidemmällä kasvuajalla pyritään ehkäisemään broilereiden terveysongelmia, kuten jalka- ja sydänvaivoja.
Niiden ruokkimiseen käytetään sekä ulkomailta tuotua luomutiivistettä että tilan omaa rehua.
”Pohjana ruokinnassa on luomutiiviste, josta broilerit saavat hivenaineet ja vitamiinit. Se tulee tänne Tanskasta Suomen rehun toimittamana.”
Luomubroilerit saapuvat Kauhavalle tanskalaistilalta, jossa on peräti 100 000 lintua. Suomessa luomupuolella broilereita saa yhdellä tilalla pitää enintään 1600 neliön laajuisella alueella, joten lintujen maksimimäärä on 7 000 yksilön paikkeilla.
”Samassa EU:ssa Tanskan kanssa ollaan, mutta jostain syystä rajoitukset ovat luomupuolella Suomessa paljon tiukempia. Omaa kohtaloa ajatellen 1 600 neliötä on liian pieni määrä, jotta sillä tekisi koko toimeentulonsa”, myös lihakarjaa kasvattava Huhtala summaa.
Hän kuitenkin luottaa siihen, että luomubroilerialalle ilmaantuu Suomessa lisää yrittäjiä.
”Ala ei voi täällä perustua pariin isoon kasvattamoon, sillä rajoitusten vuoksi niitä ei sallita. Tuotannon on rakennuttava usean pienen toimijan varaan.”
Epävarmuustekijöistä huolimatta Huhtalan asenne on luottavainen. Hän uskoo, että markkinoiden rakenne muuntuu jatkossa entistä enemmän luomutuotantoa suosivaan suuntaan.
”Syystalvesta nähdään, käykö tuote kaupaksi. Silloin kaupan päässä analysoidaan tilannetta ja keskustellaan jatkosta. Mikäli koekasvatuserä onnistuu hyvin, kannattaa tilalle perustaa oma hautomo sen sijaan, että eläinainesta kuljetetaan tänne poikasina.”
JUKKA KOIVULA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
