MTK kokosi ruuan ja puun hintatilastot sivuilleen – "Tuottajahinnan osuus on minimaalinen kuluttajan ruokalaskussa"
Tilastot todistavat etujärjestön mukaan alkutuottajan hankalan aseman ruokamarkkinoilla. Uusien investointien myötä ajantasaisen puukauppatiedon arvo korostuu entisestään.
Elintarvikkeiden hintamuutosten taustalla ovat muun muassa maailmanmarkkinoilla tapahtuneet muutokset ja kaupan toteuttamat hintakampanjat, kerrotaan MTK:n verkkosivuilla. Kuva: Kari SalonenTuottajajärjestö MTK kertoo koonneensa havainnollista tietoa elintarvike- ja puumarkkinoista verkkosivuilleen.
Markkinatiedon avoimuus ja ajantasaisuus ovat toimivien markkinoiden perusedellytyksiä, järjestö linjaa. MTK haluaa palvella elintarvike- ja puumarkkinoista kiinnostuneita paremmin.
MTK on luonut Tilastokeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) maatalouden ja elintarvikkeiden hintatilastojen numeroiden pohjalta seitsemälle peruselintarvikkeelle hinnan jakaantumista kuvaavat raportit.
"Raportit osoittavat selkeästi kuluttaja- ja tuottajahintojen kehittymisen sekä alkutuottajan hankalan aseman elintarvikemarkkinoilla. Lisäksi voidaan osoittaa, että tuottajahinnan osuus on minimaalinen kuluttajan ruokalaskussa", MTK:n asiantuntija Marjukka Manninen toteaa.
Puukaupan uudet raportit mahdollistavat aiempaa helpomman alueiden, hakkuutapojen ja puutavaralajien välisen hintakehityksen vertailun, MTK:n tiedotteessa kerrotaan. Uusien investointien myötä ajantasaisen puukauppatiedon arvo korostuu entisestään.
"Luken puukauppatilastoissa Suomi on jaettu seitsemään, maantieteellisesti hyvin laajaan hinta-alueeseen. Puukauppoja suunnittelevien metsänomistajien kannattaa aina muistaa tarkistaa paikallinen puumarkkinatilanne omasta metsänhoitoyhdistyksestään", MTK:n tutkimuspäällikkö Erno Järvinen korostaa.
Katso MTK:n sivuilta:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
