Kahvila ja tukku sopivat perunatilan sivuelinkeinoiksi
Myllyn kuppi ja kakku on lounaspaikka, kahvila ja lähituotemyymälä Lahden ja Tampereen välissä vanhassa vilja-aitassa. Jyrki Hasila, Päivi Hasila ja Sanna Vallius pyörittävät toimintaa. Berninpaimenkoira Leo hymyilee vieraille. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoHÄMEENLINNA (MT)
Myllyn kuppi ja kakku on lounaskahvila ja lähituotepuoti Lahden ja Tampereen välisen tien varrella. Arkisin tarjotaan myös lounasta.
Kahvilaa ja kauppaa pyörittävät Päivi Hasila ja Sanna Vallius. Kaupassa on myytävänä mahdollisimman lähellä tuotettuja ryynejä, juustoja, makkaroita ja hilloja.
Sisustuspuodissa on lähialueen käsityöläisten tekemiä esineitä. Yritys tarjoaa myös pitopalvelua ja vuokraa juhlatilaa.
”Tiedämme, kuka tuotteet on tehnyt”, Päivi Hasila kertoo. ”Olemme käyttäneet paljon aikaa tuottajien etsimiseen. Meidän ei kannata myydä sellaista, mitä saa marketeistakin.”
Kahvila perustettiin vuonna 2013. Paikalliset asukkaat ja yritysten työntekijät ovat löytäneet lounaspaikan. Asiakkaita tulee eniten puskaradion kautta.
”On äärimmäisen hankalaa saada ohiajavia ihmisiä pysähtymään tieltä”, Päivin puoliso Jyrki Hasila toteaa.
Tienvarteen ei saa lupaa opaskylteille, joten kahvilaa ei ole ihan helppo huomata, vaikka se on aivan tien vieressä.
12-tiellä on vilkas liikenne, ja vaihtoehtoja bensa-asemille kaivattaisiin.
Puoti ja kahvila toimivat ympäri vuoden. Kesäaikaan, kun lomalaisia liikkuu paljon, tarjolla on enemmän tuoretuotteita kuin talvella.
Kahvilan vierellä laiduntaa pari vasikkaa, lampaita ja kanoja. Eläimiä saa käydä rapsuttelemassakin.
Kahvila ja kauppa elättävät Päivi Hasilan ja Sanna Valliuksen, Jyrki Hasilalle Myllyn kuppi ja kakku toimii henkireikänä, jossa saa tehdä jotakin erilaista.
Jyrki Hasila viljelee perunaa 60 hehtaarilla. Hän tekee yhteistyötä viljatilojen kanssa. Siten perunalle saa tarpeeksi pitkän viljelykierron.
Peruna kuoritaan ja pakataan suurkeittiöille sopiviksi tuotteiksi. He-Vi Hasila toimittaa suurkeittiöille omien perunatuotteiden lisäksi suurta valikoimaa vihanneksia, salaatteja, kasvissekoituksia, yrttejä ja hedelmiä.
Kasvikset tulevat tilauksen mukaan toisilta tuottajilta ja pakkaajilta. Muutama paikallinenkin viljelijä toimii alihankkijana, mutta yrityksen valikoimissa on myös tuontihedelmiä.
”Hinnalla emme voi kilpailla, mutta toimitamme nopeasti ja tuoreena sitä, mitä asiakas haluaa”, Hasila kuvailee.
Asiakkaat ovat Lahden, Hämeenlinnan, Heinolan sekä pääkaupunkiseudun suunnalla. Samoilla kuljetuksilla asiakkaille saadaan kaikkia kasviksia ja hedelmiä juuri siten valmisteltuna kuin kukin keittiö tarvitsee.
He-Vi Hasila on vaihtoehto suurille tukuille. Kun tuote menee suoraan käyttäjälle, tuottajalla pitää olla mahdollisuus jalostaa tuote valmiiksi asti.
Hasila tuo lisäksi maatalouskoneita maahan yhteistyökumppaninsa kanssa.
”Tämän päivän maatalouden täytyy olla jotakin muutakin kuin alkutuotantoa”, Hasila toteaa.
”Ellei yritystoimintaa kehitä ja kasvata, se kuolee.”
Rea Peltola
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
