Toisissa kouluissa ollaan allergisempia kuin toisissa
Kuopiossa
allergia-
ruokaa
tehdään
jopa 12
prosentille koulu-
laisista, kun taas Oulussa
allergisia on vain
noin 2 prosenttia.
Kansallisen allergiaohjelman (2008–2016) tavoitteena on karsia allergiaruokavalioita kouluissa ja päivähoidossa.
Ohjelman mukaan lieviä oireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei enää pidä hoitaa välttämällä ruoka-aineita. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne aineet, joista tulee merkittäviä oireita. Ruokaloita ohjeistetaan pyytämään lapsilta terveydenhuollon ammattilaisen todistus allergioista.
Kouluissa allergiaruokavalioita on tarkoitus vähentää jopa puolella. Ohjelma on jo tuottanut tulosta, sillä esimerkiksi Porvoossa, Lahdessa ja Raumalla allergiaruokavalioiden määrää on vähentynyt kouluissa yli kolmanneksen ja päiväkodeissa neljänneksen.
Yksi tavoite allergiaohjelmassa on säästö.
Erikoisruokavalio on kustannuksiltaan monikertainen tavalliseen kouluruokaan verrattuna.
MT kysyi allergiaruokavalioista koulujen ruokailusta vastaavilta tahoilta ympäri Suomen. Kävi ilmi, että esimerkiksi Kuopiossa allergiaruokaa tehdään jopa 12 prosentille koululaisista, kun taas Oulussa allergisia on vain noin 2 prosenttia.
KATJA LAMMINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
