Hyvällä hankkeella on kirkkaat tavoitteet
Hankemaailman heikkous on asiantuntijan mielestä toiminnan jatkuvuudesta huolehtiminen. Hanke itsessään ei saisi olla etusijalla vaan siinä asetetut tavoitteet, joiden saavuttamiseksi on käytössä erilaisia keinoja.
”Pk-elintarvikeyrityksien toimintaa ja kehittymistä edistävä hanke on sellainen, jossa eri kokoiset ja eri maantieteellisiltä alueilta olevat yritykset voivat oppia toisiltaan, verkostoitua ja kehittää liiketoimintaansa”, sanoo asiantuntija Sari Mäkinen-Hankamäki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Hän on ollut tekemässä elintarvikealan pk-yritysten toimintaympäristö -tutkimusta.
Hankkeen tavoitteiden pitää olla selkeitä ja hyödyttää yrityksiä. Koska yritysten pitää usein osallistua hankkeen rahoitukseen, toimenpiteiden pitää olla riittävän houkuttelevia yrityksen näkökulmasta, Mäkinen-Hankamäki painottaa.
Hän vinkkaa, että tutkimuksia kannattaa käyttää apuna tavoitteiden asettamisessa.
”Tavoitteiden toteuttamiseksi pitäisi käyttää joustavasti erilaisia keinoja, kuten yhdistelmiä eri hanketyypeistä. Rahoitusehtojen pitäisi tukea keinovalikoimaa ja hankkeen sisäisen byrokratian määrää pitäisi kutistaa.”
Ruuan ympärille rakennettujen hankkeiden ja ohjelmien ansiosta esimerkiksi yritysten verkostoituminen on mennyt Mäkinen-Hankamäen mielestä eteenpäin.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
