Pro Luomu ajaa vain ja ainoastaan luomun etua
Pro Luomu ry on aatteellinen yhdistys eikä kaupallinen toimija. Itä-Suomen maaseutunuorten valiokuntien kannanotossa ja siitä seuranneessa keskustelussa (mm. Länsi-Savo 24.9., MTV3:n uutiset 30.9.) ovat yhdistyksen aate eli luomun edistäminen ja siihen kuulumaton kaupallinen toiminta menneet sujuvasti sekaisin.
Pro Luomun jäsenet ovat omalta osaltaan sitoutuneet edistämään luomua. Kunkin jäsenen yritys- tai yhdistystoiminta on sen sijaan jäsenen oma asia, johon Pro Luomu ei voi puuttua. Tästä pitää huolen jo kilpailulainsäädäntö.
Pro Luomu perustettiin alan yhteistyöjärjestöksi. Tavoitteena on koko alan kattavalla yhteistyöllä kuroa umpeen muiden maiden etumatkaa luomussa ja saada luomutarjonta ja -kulutus kohtaamaan. Yhdistykseen haluttiin mukaan myös päivittäistavarakauppa, jonka rooli kaikissa luomun kehittyneissä maissa on keskeinen.
Kuluttajat arvostavat erilaisia asioita, niin myös luomukuluttajat. Joillekin luomu on vain lähiruokaa, jota ostetaan suoraan tutulta tilalta. Toiset haluavat ostaa luomutuotteensa samasta ruokakaupasta, jossa he muutoinkin asioivat.
Monille luomun kuluttajille luomun kansainväliset säännöt ovat tae omien arvojen mukaisesta tuotantotavasta, jota he ostopäätöksillään haluavat edistää myös Suomen ulkopuolella.
Meillä on myös erilaisia luomutuottajia. Toiset haluavat kohdata kuluttajan, tuottaa erilaisia tuotteita ja jalostaa niitä itse pidemmälle. Toiset taas haluavat keskittyä viljelyyn ja toivovat teollisuuden ja kaupan hoitavan tuotteiden jalostuksen ja markkinoinnin.
Nämä eivät lyö toisiaan korvalle vaan yhdessä vahvistavat luomua ja tuovat sen erilaisten kuluttajien ulottuville.
Luomutuotannon ja luomun kulutuksen edistäminen on pitkäjänteistä työtä. Lähdemme siinäkin takamatkalta, sillä luomun tilastointi on Suomessa lapsenkengissä.
Ensin on saatava yhteinen tietopohja, jotta yksi ei puhu aidasta ja toinen aidanseipäästä. Hankerahoituksella pyörivä, usein sirpaleinen kehittämistoiminta jää helposti irralliseksi varsinaisesta elinkeinotoiminnasta. Kehittäjät kilpailevat keskenään ja yrittäjien käsitykset hanketoiminnan hyödyistä ovat usein huonoja.
Pro Luomu kokoaa tätä sirpaleista tietopohjaa ja rakentaa siteitä kehittämistyön ja elinkeinotoiminnan välille.
Pitkien siirtymäaikojen vuoksi tuotannon ja kysynnän tasapainottaminen on luomussa vieläkin haastavampaa kuin tavanomaisen elintarviketuotannon ollessa kyseessä. Ei riitä, että teollisuus ja kauppa keskustelevat keskenään, vaan mukaan tarvitaan myös tuottajia.
Viime päivinä käyty keskustelu osoittaa, miten tärkeää tämä vuoropuhelu on.
Marja-Riitta Kottila
toiminnanjohtaja
Päivi Rönni
asiantuntija
Pro Luomu ry
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
