Ruokateollisuus tyrmää sokeri- ja rasvaveron
Elintarviketeollisuus tyrmää sokeri- ja rasvaverojen kaltaisten haittaverojen käyttöönoton Suomessa.Tehoton järjestelmä rapauttaisi suomalaisyritysten kilpailukykyä, Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtaja Karsten Slotte arvioi.
Verotuksesta koituisi myös merkittävä hallinnollinen taakka yrityksille ja verottajalle, eikä se silti ohjaa kulutusta.
Huonoja kokemuksia on saatu jo viime vuonna käyttöönotetusta makeisverosta, jonka valvontaa on laiminlyöty.
”Jos joku jobbari tuo esimerkiksi Fazerin Sinistä Haaparannan kautta Suomeen, kukaan ei varmista, että tästä suklaasta maksetaan vero”, Slotte sanoo.
Hän ennakoi tuntuvia korotuksia ruuan hintaan Suomessa. Se on väistämätöntä rajusti nousseiden kustannusten takia.
Fazerin konsernijohtaja Slotte patistaa ruokateollisuutta investoimaan nykyistä enemmän tuotekehitykseen, brändeihin ja ihmisiin.
”Teollisuus on perinteisesti panostanut paljon rautaan, meillä on hienot koneet ja teknistä osaamista, vaikka todellinen henkivakuutus löytyy brändeistä ja tuotteista”, Slotte sanoo.
Viime vuosina nopeasti kansainvälistynyt Fazer investoi myös Suomeen. Yhtiö rakentaa uuden kauraa jauhavan myllyn Lahteen ja alkaa jälleen leipoa keksejä kotimaassa.
”Kotimaisella omistajuudella on merkitystä myös keksimarkkinoilla”, Slotte arvioi.
Fazer aikoo pitää kiinni tavoitteestaan lisätä kotimaisen rukiin osuutta tuotteissaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

