Porsastila ei elä porsaan hinnalla
Porsastuotanto ei kannata edes markkinoiden parhaimpiin kuuluvalla hinnalla, Reijo Korpela kirjoittaa. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoOhessa on laskelma, mitä yhden porsaan tuottaminen kaikkine kuluineen tulee tuottajalle maksamaan.
Tilalla käytetään viljapohjaista komponenttiruokintaa ja sitä saavat emakot, porsaat ja ensikot. Uudistus on tiineillä ostoensikoilla.
Tilalla on yksi osa-aikainen työntekijä, joten palkkamenotkin on minimoitu. Yrittäjien palkkaa ei ole huomioitu. Ottaen huomioon suuren työmäärän ja riskin porsastuotannossa – tilalla on noin reilu 400 emakkoa, ja omasta takaa löytyy kaksi tekijää sikalaan – kohtuullinen palkkavaatimus olisi noin 12 euroa/porsas.
Kassaan pitäisi vielä jäädä euroja korjaus- ynnä muihin investointeihin. Meillä suuremmat korjaustarpeet ovat ajankohtaisia 5–7 vuoden kuluttua, ja laskimme, että rahaa pitäisi löytyä 5 euroa porsas.
Laskelma osoittaa selvästi, että Atrian Juha Gröhnin arvio 10 prosentin korotustarpeesta lihan ja porsaan hintaan on aivan ”metsästä”. Korotustarve on ainakin 30 prosenttia. Porsaan hinnan pitäisi lähennellä 100:aa euroa.
Tämäkään ei kauan riitä, jos kustannusten nousuvauhti jatkuu, kuten näyttää tapahtuvan. Esimerkiksi soijan hinta oli 30. elokuuta 590 euroa tonni + rahti.
Tilamme saa 30-kiloisesta porsaasta 86 euroa, mikäli kaikkien sopimuslisien ehdot toteutuvat. Tämä lienee markkinoiden kovimpia hintoja – tietojeni mukaan moni porsastuottaja joutuu tyytymään 63–68 euron hintaan.
Jokainen voi päätellä, mikä on porsastuotannon taloudellinen tilanne, kun edes korkeimmista maksetuista hinnoista ei jää euroja rakennusten ja laitteiden ylläpitoon. Markkinoiden yleinen hintataso ei riitä edes tuotannon välittömiin kuluihin.
Reijo Korpela
Teuva
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
