Ruokakulttuuripalkinto luomu-painotteiselle kouluruualle
Ruokakulttuurin edistämisestä palkittiin Helsingin Steinerkoulu, helsinkiläinen nuori kokki Antti Lukkari ja kuopiolainen koululainen Niklas Ansamaa.
Helsingin Rudolf Steiner -koulu sai 6 000 euroa palkintona kouluruokailun toimintamallin kehittämisestä ja toteuttamisesta.
Koulun keittiöissä valmistetaan päivittäin noin 1 000 ateriaa, joiden raaka-aineet ovat voittopuolisesti luomua.
”Koulun luoma toimintamalli näyttää, että unelma hyvästä kouluruokailusta on mahdollista toteuttaa. Ruoka, sen valmistus ja nauttiminen ovat luonteva osa opetusta. Samalla hyvä ruoka tekee arjesta juhlan”, totesi valintaraatiin kuulunut ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä palkintojen jakotilaisuudessa keskiviikkona Helsingissä.
Kokki Antti Lukkari sai haettuna apurahana 3 000 euroa ulkomailla tapahtuvaa opiskelua varten.
Lukkari on 21-vuotias ravintolakoulu Perhosta vuonna 2012 valmistunut kokki. Hän on yksi maamme lupaavimmista nuorista ravintolaruuan osaajista ja on osallistunut useisiin kilpailuihin.
Päätös ruokakulttuurisäätiön apurahasta oli jo tehty siinä vaiheessa, kun Lukkari tammikuun lopulla palkittiin kansainvälisessä Bocuse D’Or -kokkikilpailussa maailman parhaana keittiömestarin assistenttina.
Koululainen Niklas Ansamaa sai stipendinä 1 000 euroa älypuhelimelle tai tabletille ladattavasta Sienikirja-sovelluksesta.
Ansamaan sienien tunnistussovellus on tarkoitettu käytettäväksi metsässä. Ideaa inspiroi sekä halu auttaa sienestävää äitiä, että opetella ohjelmointia ja kokeilla yrittäjyyttä.
”Hänen oivalluksensa edistää sienituntemusta, suomalaisten raaka-aineiden käyttöä ja elävää suhdetta Suomen luontoon”, Mäkelä kiitti.
Valinnan tehneeseen ruokakulttuurirahaston hoitokuntaan ovat kuuluneet ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, ravintoloitsija Pekka Terävä, Suomalaisen Klubin säätiön varapuheenjohtaja Jarmo Pekkala ja toimitusjohtaja Ari Larnemaa. Ruokakulttuurirahaston hoitokunta valitsi palkittavat saatujen 49 ehdotuksen joukosta.
MAIKKI KULMALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
