Herra J. Rantala
MTK:n ruoka-asiantuntijana olitte television aamuohjelmassa 23.8. Lehden radio- ja tv-ohjelmassa puheenvuoro oli otsikon ”Lihan hinta nousee” alla, niin kuin kaikki maanviljelyn ruokahuollon otsikot mediassa.
Ostaja saa aina kuvan, että tuottajat taas!
Tietämättä MTK:n väen taustoja en usko, että olisitte vain ns. ”leipäpappeja”, jotka puhuvat pyöreästi kuluttajan saamaa kuvaa tukien ja siten maanviljelijää vain tyynnytellen?
Jotta koko totuus tulisi tietoon ja aiheuttaisi toimenpiteitä, esittäisin tilastoa keskivertotuottajan (noin 30 kantturaa ja 30 hehtaaria?) tulomuodostuksesta maito- ja viljatiloilla sekä kaupan eli kuluttajahinnan muodostumista ainakin kaupan, jalostuksen ja teollisuuden sekä tuottajan jaotuksella.
Lisähöysteenä voisi olla tuntipalkat kussakin vaiheessa. Arvelen, että tuotantoyksikön eli karjakko-Annin viljelijäperheen ja tuotantoeläimen osuus on maidossa noin 40 prosenttia, lihassa 20–40 prosenttia ja viljassa 4–10 prosenttia?
Ruokahuollon säilyttämiseksi itsellä myös tulevissa kriisitilanteissa ja terveellisen sekä eläinystävällisen ruokatuotannon palauttamiseksi pitäisi maatalouden olla tärkein toimiala ja kansalle oikean tiedon antaminen ensimmäinen vaihe.
Toissa vuonna taisi ministerillä olla tavoitteena tuottajatulon kääntäminen nousuun – taisi laskea noin yhdeksän prosenttia!
Tuottajajärjestöllä lienee kaikki tieto saatavissa koneilta.Ruuan osuus kuluttajien menoista taitaa olla 2–20 prosenttia eläkeläiset, työtä tekevät ja työttömätkin huomioonottaen?
Tuottajan tarvitsema 20–60 prosentin hintalisä ei vaikuttaisi loppuhintaan montakaan prosenttia eli kysymys on arvostuksesta ja tahdosta. Uskottelu ei riitä.
J. Ruokoja
Laihia
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
