Viljan hinta-huippu taittuu
Viljan hintahuippu taittuu ensi satoon mennessä. Rehuviljan hinta palaa huippua edeltäneeseen tasoon, Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa.
Kotieläintuotannossa suurimmat tuottajahinnankorotukset on PTT:n arvion mukaan jo nähty. Kotieläintuotanto hyötyy kuitenkin rehujen halpenemisesta.
Koko maatalouden kannattavuus pysyy jokseenkin ennallaan, kun viljan kannattavuus heikkenee viime vuodesta ja kotieläintuotannon paranee.
Maailmalla odotetaan suurempaa viljasatoa kuin säiden koettelemana viime satovuonna. Myös kylvöalat suurenevat hintahuipun seurauksena.
Tarjonnan kasvu johtaa viljan hinnan laskuun. Suomen hinnat seuraavat maailmanmarkkinoita.
PTT:n maatalousekonomisti Tapani Yrjölä uskoo viljelijöiden lähtevän kuitenkin toiveikkaina kylvöille. Hänen mielestään PTT:n ennustama rehuviljan hinta, 170 euroa tonnilta, on pudotuksesta huolimatta yhä melko hyvä.
Kotieläintuotanto puolestaan hyötyy viljarehujen halpenemisesta.
PTT ennustaa myös soijan halpenevan. Sen tuotanto lisääntyy, mutta kysyntä pienenee, kun maailman taloustilanne ei ruoki kotieläintuotteiden kulutuksen kasvua.
Tilanne voi muuttua, jos maailman talouden kasvu ylittää ennusteet. Se nostaisi kotieläintuotteiden ja sitä kautta viljan ja soijan kysyntää ja hintaa.
PTT:n ennusteen mukaan toteutuneet tuottajahinnan korotukset hidastavat sianlihan tuotannon laskua. Toisaalta sianlihan kuluttajahinnan nousu siirtää kulutusta siipikarjanlihaan, vaikka kysyntä nostaa senkin hintaa.
Isoimmat talven ja tämän vuoden tuottaja- ja kuluttajahintojen korotukset on PTT:n arvion mukaan jo nähty. Hinnankorotukset ovat menneet läpi koko ruokaketjun eli osansa ovat saaneet niin kauppa, teollisuus kuin viljelijätkin.
Vaikka ruuan hinta nousee vain maltillisesti loppuvuonna, toteutetut korotukset näkyvät koko vuoden inflaatioluvuissa, PTT:n maatalousekonomisti Kyösti Arovuori sanoo.
Ruuan hinta nousee tänä vuonna PTT:n ennusteen mukaan 4,7 prosenttia, kun kuluttajahintojen yleinen nousu on 1,9 prosenttia. Ensi vuonna ruoka kallistuukin sitten yleistä hintatasoa hitaammin.
Kolmannes ruuan hinnan noususta on näkökulmasta riippuen Kilpailuviraston tai Valion syytä tai ansiota. Valio korotti helmikuussa maidon hintaa, kun Kilpailuvirasto syytti sitä saalistushinnoittelusta eli tavoitteesta ajaa kilpailija pois markkinoilta liian alhaisin hinnoin.
Taloudellinen tilanne näkyy Arovuoren mukaan kuluttajien ostoissa: siirrytään halvempaan ruokaan, perustuotteisiin. Jugurttien ja juustojen kulutuksen kasvu taittuu. Siipikarjanlihan kulutus kasvaa, kun taas sianlihan kulutus vähenee.
Ainakin toistaiseksi suomalainen kuluttaja haluaa silti sian- ja siipikarjanlihansa mieluiten fileenä. Se merkitsee, että muita lihanosia pitää viedä ja arvo-osia tuoda.
HEIKKI VUORELA
PTT julkisti ennusteensa tiistaina. Ennuste on tänään
Maaseudun Tulevaisuuden liitteenä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
