Viikon vientituote Suomalaistaosaamista Aasiaan
Suomalaista elintarviketurvallisuuden ja tuotantoketjun hallinnan osaamista on nyt lähdetty viemään kehittyviin maihin. Yhteistyö suomalaisten asiantuntijoiden ja ulkomaisten viranomaisten kesken on käynnissä muun muassa Kiinassa ja laajenemassa muuallekin.
Elintarviketurvallisuusosaamisen vientiä edistää meillä kansallinen Food Safety Management Finland ry. Yhdistyksessä on jäsenenä niin elintarviketurvallisuutta edistäviä yrityksiä kuin koulutus- ja tutkimuslaitoksia. Tiivistä yhteistyötä tehdään ministeriöiden ja viranomaisten, kuten elintarviketurvallisuusviraston Eviran, kanssa.
Yksi Food Safety Management Finlandin jäsenyrityksistä on kehitysyhtiö Kuopio Innovation. Elintarvikekehityksen johtaja Marja-Leena Laitinen Kuopio Innovationista kertoo, että jäsenyritykset edustavat koko ruuantuotantoketjua pellolta pöytään ja eläinten syntymästä ruokalautaselle.
Yhdistyksen tavoite on olla jäsentensä yhteinen brändi, jolla avataan teitä kansainvälisille markkinoille. Tarkoitus on kaupallistaa suomalaisyritysten tuotteita ja palveluja ja saada niitä kehittyvien maiden markkinoille.
Yhdistyksen osana etenkin pienten yritysten on helpompi saada jalansijaa ulkomaisilla markkinoilla. Jokaiselle yritykselle löytyy kohdemaassa oma roolinsa. Suomalaiset yritykset eivät kilpaile siellä keskenään, vaan kilpailija on pikemminkin ulkomaalainen taho, Laitinen vakuuttaa.
Ensimmäiseksi on pyritty saamaan jalansijaa Kiinan markkinoilta. Päänavaus oli Shanghain maailmannäyttelyn yhteydessä 2010, kun FSMF-konsepti ja joukko suomalaisyrityksiä esiteltiin Shanghain elintarviketurvallisuusvirastolle ja kiinalaisille yrityksille.
Elintarviketurvallisuuden ongelmat ovat Kiinassa näkyviä, ja ne on nostettu hallitustasolla tärkeäksi kysymykseksi.
”Esimerkiksi pellolta pöytään -ketjuajattelu ja siihen liittyvä kaikkien osapuolten välinen tiivis yhteistyö oli uusi asia kiinalaisille. Siellä possut usein tulevat kasvattajien takapihoilta, ja eläimen jäljitettävyys on vaikeaa”, Laitinen kertoo.
MT–RUOKATIETO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
