Nyhtökaura hurmasi YK:n maatalousorganisaation johtajan: “Tämähän on hyvää!”
YK:n maatalousorganisaatio FAO kampanjoi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Nyhtökaurasta Rooman päämajassa ei kuitenkaan tiedetty – ennen kuin nyt.YK:n maatalousorganisaatio FAO:n johtaja José Graziano da Silva vieraili viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa Suomessa. Hän tapasi vierailunsa aikana muun muassa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen ja vieraili suomalaisilla tiloilla.
Eräs keskeinen puheenaihe oli ilmastonmuutoksen torjunta. Sitä voidaan torjua metsänhoidollisin keinoin, mutta myös maataloudella on merkitystä.
Silva suositteleekin lisäämään kanan, kalan ja kasviproteiinien käyttöä.
Myös ruokahävikin vähentäminen on Silvan mukaan keskeisessä roolissa: kolmannes maailman ruuasta menetetään hävikin mukana.
Kasviproteiineista tunnetuin on soija. Toimittaja näytti FAO:n johtajalle, että Suomesta löytyy brasilialaiselle soijalle myös vaihtoehtoja: annoimme pääjohtajalle maistiaiset kohuttua nyhtökauraa.
Sen hankkiminen osoittautui haasteelliseksi: nyhtökauran kysyntä ylittää tarjonnan. Lopulta paketti löytyi Hakaniemen hallista.
"Pulled oats? Hyvin mielenkiintoista. En ole koskaan kuullutkaan", Silva ihmetteli tarkastellessaan pakettia.
Ilme maistamisen jälkeen oli hämmästynyt. "Hyvää!" Hän nyökytteli ja antoi paketista maistiaiset myös vaimolleen ja neuvonantajalleen. "Voiko tästä kirjoittaa jutun YK:lle?"
FAO on julkaissut raportteja, jossa kotieläintuotannon kasvihuonepäästöt nimetään yhdeksi merkittävimmistä kasvihuonekaasujen lähteistä. Typen oksidit ja metaani ovat hiilidioksidia voimakkaampia kasvihuonekaasuja ja niitä syntyy merkittäviä määriä karjan kasvatuksen sivutuotteina.
Voidaanko Pariisin ilmastotavoitteisiin päästä vähentämättä lihankulutusta?
"Kaikki eivät voi syödä lihaa kuten argentiinalaiset", Silva sanoo.
Ministeri Tiilikainen huomauttaa, että Suomen pellot käyvät erityisen hyvin rehuheinän tuotantoon, minkä vuoksi karjan kasvatus on täällä luontevaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

