Juustoportti olisi valmis ostamaanmiljoona litraa lisää vuohenmaitoa
Anssi Haikola ja Irja Järvilehto käsittelevät juustomassaa. Tekeillä on Viinitarhurin juusto, jota kypsytetään 6–8 kuukautta ja harjataan sinä aikana punaviinin ja yrttien sekoituksella. Johannes Tervo Kuva: Viestilehtien arkistoJALASJÄRVI (MT)
Jalasjärveläisen Juustoportin tämän hetken polttavin ongelma liittyy lehmää pienempiin nelijalkaisiin: kansainvälisessä kilpailussa kultamitaleita voittaneelle vuohenjuustolle olisi maailmalla ottajia, mutta raaka-aine ei riitä.
”Ottaisimme vaikka heti miljoonaa litraa lisää vuohenmaitoa”, toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari sanoo.
Juustoportti käyttää tänä vuonna 35 miljoonaa litraa maitoa. Siitä kolme miljoonaa litraa on luomua ja miljoona vuohenmaitoa.
Vuohenjuustojen menekki sallisi heti valmistuksen kaksin- tai kolminkertaistamisen.
Juustoportti on pyrkinyt lisäämään vuohenmaidon tarjontaa nostamalla tuottajahintaa parissa vuodessa kymmenkunta senttiä.
”Nykyiset tuottajat ovat kasvattaneet tuotantoaan kiitettävästi, mutta se ei riitä.”
Uusia siis tarvitaan.
Keski-Kasari toteaa, että miljoonainvestointi robottilehmänavettaan on oikea ratkaisu vain pienelle osalle tiloista. Vuohenmaidon tuottajaksi voi ryhtyä paljon pienemmin investoinnein.
Hän tosin varoittaa, ettei vuohenmaidon tuottaja voi odottaa pääsevänsä helpommalla kuin lehmien kanssa.
”Rehun suhteen vuohet ovat vaatimattomia, mutta hoidon suhteen eivät.”
Näyttää siltä, kuin lama olisi ohittanut Juustoportin kokonaan. Yrityksen liikevaihto kasvaa jatkuvasti, tänä vuonna jo lähes 50 miljoonaan euroon, ja lähiseudun väkeä työllistetään koko ajan enemmän.
”Olemme pystyneet luomaan yhden pysyvän työpaikan kuukaudessa jo 20 vuoden ajan”, Keski-Kasari kertoo. Liikevaihdon kasvuvauhti on ollut 10–20 prosenttia vuodessa.
Toki taloustilanne on raskas niin tuottajille kuin teollisuudellekin, hän myöntää.
Toisaalta se on pakottanut koko ketjun tehostamaan toimintaansa niin, että olemme nyt kansainvälisesti hyvinkin kilpailukykyisiä.
Liikevaihdon lisäksi myös Juustoportin maitomäärä kasvaa, sekä laajennusten että uusien tuottajien kautta.
Yritys on viime vuosina saanut kolme uutta tuottajaa. Määrä kuulostaa pieneltä, mutta mittakaava muuttuu, kun mainitaan, että yksi niistä on 600 lypsävän Finnmilk.
Myös vanhat tuottajat ovat laajentaneet ahkerasti. Puolet Juustoportin maidosta tulee alle viisi vuotta vanhoista navetoista.
Hirvijärven ja Ilmajoen osuusmeijerit hoitavat pääosan Juustoportin tuottajasuhteista, mutta Keski-Kasari on itsekin paljon tekemisissä tuottajien kanssa.
Hän kertoo ihailevansa tapaa, jolla maidontuottajat heti yhteen kerääntyessään alkavat jakaa kokemuksiaan ja tietojaan.
Juustoportin periaate on, että jos yritys menestyy, tuottajat voivat saada lisähintaa. Se on innostanut viljelijätkin miettimään, mitä kuluttaja haluaa.
Tällaisen ideoinnin tuloksena syntyi viime vuonna Vapaan lehmän maito, joka Keski-Kasarin mukaan on myynyt odotettuakin paremmin.
Vapaat lehmät asuvat pihatoissa ja saavat syödäkseen apilaa. Tiloilla on hyvinvointisopimus, johon kuuluvat säännölliset terveydenhuoltokäynnit.
Osa Vapaista lehmistä myös ulkoilee, mutta eivät kaikki. Tähän tulee jatkossa muutos, ja jokainen eläin pääsee ulos.
Ainoat soraäänet uutta tuotetta kohtaan ovat tulleet alan sisältä, Keski-Kasari toteaa. Kritiikkiä on vaikea ymmärtää, sillä hänen mielestään yhden menestys ei ole toisilta pois, vaan toimii muidenkin innoittajana.
Keski-Kasari korostaa, etteivät osuuskunnat ole ainoat, jotka ovat sitoutuneet ottamaan tuottajiensa kaiken maidon vastaan.
”Meilläkin on tuottajien kanssa sitovat sopimukset. Keräämme kaiken maidon. Mekin viemme ylijäämän, kermajuuston muodossa.”
Omistusmuoto ei hänen mielestään tee yrityksestä hyvää tai huonoa, vaan toimintakulttuuri.
Juustoportti on pystynyt maksamaan tuottajilleen maidosta sentin–puolitoista enemmän kuin Valio, Keski-Kasari kertoo.
Muutenkin tuottajista pidetään huolta. Juustoportti muun muassa maksaa vasikoiden nupoutuksesta aiheutuvat eläinlääkärikulut jokaiselle sopimustilalleen.
Satu Lehtonen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
