Munantuottajien tempaus herätti keskustelua
Eero Kennovaara, Timo Karvonen ja Johann Schlag paistoivat Helsingin Kampissa yli 2 000 munaa MTK:n järjestämässä tempauksessa. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoMTK:n järjestämässä tempauksessa oli mukana tuottajia Munakunnan, Kiekun ja Munaxin pakkaamoista.
”Kyselytutkimukset osoittavat, että suomalaiset kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia ruuan alkuperästä ja tuotantotavoista”, MTK:sta kerrotaan.
Kuluttajat olivat alkuperän lisäksi hyvin kiinnostuneita myös itse munakkaasta. Kello kahteen mennessä parempiin suihin oli kadonnut jo 2 000 munaa.
Tarjolla olevat munat olivat peräisin virikehäkkikanaloista.
Tuottajille on selvää, miksi juuri suomalainen muna on laatuvalinta.
”Se on salmonellaton, puhdas tuote. Suomalaiset tuottajat ovat tunnollisia ja koulutettuja. Täällä panostetaan ennaltaehkäisyyn ja valvontaan. Lisäksi ilmasto on tuotannon hygieenisyyttä ajatellen suotuisa”, kertoo luomumunan tuottaja Olla-Riitta Aarikka Somerolta.
Erilaiset tuotantomuodot herättivät paikallaolijoissa kysymyksiä. Matti tutkailee kiinnostuneena munakaslautastaan. ”Onkohan tämä nyt sitä kuolleen kanan munaa? Kun on luomua, vapaata, virikettä...”
Heikki Tuomisen free range -kanalakaan ei ole kuluttajille järin tuttu, onhan tiloja Suomessa vasta muutama. Tuomiselle kanojen hyvinvointi on tärkeä tuotantomuodon valintaa määrittävä tekijä. Hänen tilallaan Somerolla kanat pääsevät ulkoilemaan lähes ympäri vuoden.
Yksi syy näkyvyyden parantamiseen on alan heikentynyt kannattavuus. Alentuneet tuottajahinnat eivät ole ainoastaan tuottajien huoli.
”On yllättävää, miten moni kävijä on ollut asiasta tietoinen ja ottanut puheeksi tuottajien tiukan taloustilanteen”, Tuominen toteaa.
Tuottajat näkevät, että ainoa suunta on nyt ylöspäin. ”Hintojen on pakko kehittyä parempaan suuntaan, koska alaspäin ne eivät voi enää mennä”, Aarikka uskoo.
Munantuottajien haasteena on myös löytää munijakanojen ruhoille sopivia käyttötapoja. Osa menee minkin rehuksi, mutta on muitakin ideoita, millä kanan voisi saada hyötykäyttöön.
”Free range -nugetti olisi hieno tuote. Kaikenlaista viritellään”, Tuominen maalailee.
Hintojen lisäksi munan terveysvaikutukset puhuttivat kävijöitä. Omega-munia tuottavan lattiakanalan omistaja Tero Rovio kertoo, että kolesteroli herättää edelleen kysymyksiä, vaikka suhtautuminen munien terveysvaikutuksiin on muuten positiivista.
Kolesterolikiista on hiljalleen kääntymässä kananmunan eduksi. Tuoreen British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan kananmunat eivät lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, vaikka niitä söisi päivittäin.
Myös Roviolle munat ovat terveysruokaa. ”Syön munia roimasti keskivertoa enemmän ja kolesteroliarvot ovat kohdillaan.”
TUULIKKI VIILO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
