Kehuilla ei kehity, toteaa nuori isäntä
Maidontuottaja Juho Anttonen pitää muiden tuottajien vertaistukea erittäin antoisana ja tärkeänä osana työtä. Hän kannustaa muitakin tuottajia mukaan pienryhmätoimintaan. ”Kannattaa lähteä rohkeasti mukaan, koska tästä saa taloudellista hyötyä ja tämän avulla pystyy parantamaan eläinten hyvinvointia.” Sakari Martikainen Kuva: Viestilehtien arkistoPARIKKALA (MT)
”Haluan kuulla kritiikkiä”, maidontuottaja Juho Anttonen vakuutti painokkaasti, kun joukko tuottajia Parikkalan muilta maitotiloilta tutustui navettaan.
Anttonen toivoi kollegojen huomaavan asioita, joihin ei itse tule kiinnitettyä huomiota.
”Palautteesta voi tulla yhdeksi illaksi paha mieli, mutta se saa tarttumaan asiaan ja toivottavasti palkitsee lopulta. Kehuja on kiva kuulla, mutta ne eivät kehitä.”
Samaa työtä tekevien vertaistuki on Anttoselle erittäin tärkeää.
”Ongelmien kanssa ei tarvitse painia yksin. On hyvä miettiä, miksi jossain asiassa toisen tulos on hyvä ja toisen huono ja mitä teemme eri tavalla.”
Tuottajien tapaaminen Anttosen navetassa on uudenlainen osa Valion terveydenhuoltopalvelua. Toimintaa pilotoidaan ensin Parikkalassa, mistä myös idea on lähtöisin.
”Nämä nuoret maidontuottajat ehdottivat pienryhmätoimintaa kerran bussimatkalla”, tuotantoneuvoja Kaija Laitinen Tuottajain maidosta kertoo.
Pienryhmät tutustuvat toistensa navetoihin ja tekevät siellä havaintoja jostakin tietystä aiheesta. Lopuksi havaintoja kootaan yhteen ja keskustellaan.
”Jokainen jakaa oman asiantuntijuutensa toisten kanssa”, terveydenhuoltoeläinlääkäri Kristiina Sarjokari Valiolta sanoo.
Tilat saavat itse valita painottamansa aiheen, josta myös luodaan tilakohtainen hyvinvointisuunnitelma.
Anttosen tilalla aiheena on utareterveys, koska siinä on ollut haasteita etenkin laajennuksen ja robottilypsyyn siirtymisen jälkeen.
Asiaan on jo tartuttu muun muassa jakamalla lehmät kahdelle robotille vetimien pituuden mukaan kuukausi sitten.
”Ainakin irtipotkut ovat jo vähentyneet”, Anttonen kertoo.
Lisäksi hän käyttää runsaasti kuiviketta ja yrittää pitää navetan lämpötilavaihtelut pieninä.
Utareterveyden parantaminen motivoi, koska tulehdusten hoito on kallista.
Käynti Anttosella on Parikkalassa aloittaneen pienryhmän toinen kokoontuminen.
Toimintamalli saa tuottajilta kiitosta.
”Ollaan just siellä navetassa katsomassa sitä hommaa, ei vain juoda kahvia seminaarisalissa ja pohdita, että näin pitäis tehdä”, Anttonen sanoo.
”Halu maidontuotannon kehittämiseen on kova, koska maidon tuottaminen on kivaa.”
Kari Matikainen toteaa, että on mielekästä olla mukana toiminnassa, jossa saa itse vaikuttaa siihen, mihin keskitytään.
”Pieniryhmässä puhutaan avoimesti, eikä ongelmia peitellä”, kiittelee Riikka Ähkönen.
”On ihana päästä katsomaan toisten lehmiä ja navettaan. Täällä on raikas ilma ja puhtaat eläimet. Utarekarvoja ehkä ajelisin vähän enemmän maitohygienian parantamiseksi”, Virpi Laamanen kommentoi.
Terhi Torikka
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
