KASVIMAAN KERTOMUKSIA Punajuuri vahvistaa verta
Punaisesta juurikkaasta tulevat ensimmäisenä mieleen etikkapunajuuret ja joulupöydän rosolli, sitten ala-asteen herkku lindströminpihvit. Seuraavaksi se yhdistyy moniin elintarvikkeisiin kuten karamelleihin, jugurttiin ja jäätelöön, joissa käytetään punajuuriväriä E162.
Omat lapseni liittävät punajuuren uunissa paistettaviin pihveihin. Tämä arkiruoka tehdään keitetyistä punajuuriviipaleista ja leivitetään kananmunalla, korppujauholla, suolalla ja timjamilla. Ja kyllä maistuu makealle.
Keitettäessä punajuuren juurta, kantaa ja kuorta ei kannata poistaa, jotta arvokkaat vitamiinit ja antioksidantit eivät liukene keitinveteen. Näiden lisäksi punajuuressa on runsaasti monia kivennäisaineita.
Punajuuren sisältämä folaatti edistää punasolujen uusiutumista ja hillitsee verisuonten ahtautumista. Juurikkaan sanotaan myös auttavan muun muassa ummetukseen, maksavaivoihin ja anemiaan.
Takavuosina punajuuret olivat punaisia, mutta nykyisin tarhuri voi valita kasvatettavakseen punaisia, keltaisia, vaaleita tai raidallisia punajuurikkaita.
Roomalaisten juurikkaat olivat väriltään keltaisia tai vaaleita. Punainen muoto jalostettiin 1600-luvulla.
Punajuuri ei ole pelkkä juurikasvi. Nuoria lehtiä voi käyttää pieniä määriä salaattiin sellaisenaan, vanhempia kiehautettuna pinaatin tapaan.
TOPI LINJAMA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
