Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • vierasyliö Yhteiset markkinat johtaneettuotannon erikoistumiseen EU:ssa

    EU:lla ei ole yhteistä politiikkaa

    ruokaturvan tai huoltovarmuuden turvaamiseksi. Sen sijaan EU:ssa luotetaan siihen, että

    erikoistuminen ja yhteiset markkinat takaavat alueen huoltovarmuuden.

    Yhteinen markkina-alue on mahdollistanut maataloustuotannon erikoistumisen, ja vain harva EU:n jäsenmaa on enää omavarainen kaikissa

    tärkeimmissä maataloustuotteissa.

    EU on nykyisin omavarainen useimpien maataloustuotteiden tuotannossa. Kriisin tai ulkomaankauppaan liittyvien

    vakavien häiriöiden sattuessa

    EU pystyisi yhteisönä helposti

    turvaamaan jäsenmaiden

    ruuan tarpeen, jos ruokaturvan

    mittarina pidetään maataloustuotteiden omavaraisuutta EU:ssa.

    Vehnää on EU:ssa tuotettu 1970-luvulta lähtien yli oman tarpeen. Myös vihanneksia

    tuotetaan EU:ssa riittävästi

    kattamaan oma kulutus.

    Hedelmissä kuluttajien

    vaatimien tuotteiden kirjo on monipuolistunut, ja hedelmien omavaraisuus on hieman

    laskenut. Trooppisten hedelmien kasvaneesta tuonnista

    huolimatta EU:n omavaraisuusaste on hedelmissä yli 75

    prosenttia.

    EU:ssa on tuotettu kotieläintuotteita enemmän kuin on

    kulutettu 1980-luvulta lähtien.

    Ainoastaan naudanlihassa

    kulutus on viime vuosina

    ylittänyt tuotannon. Sian- ja

    siipikarjanlihaa tuotetaan

    edelleen hieman yli oman

    kulutuksen. Omavaraisuusaste on kotieläintuotteissa kuitenkin laskenut 1980-luvun huippuvuosista.

    Ennen vuotta 2006 sokerin omavaraisuus oli EU:ssa noin 120 prosenttia ja EU oli merkittävä sokerin viejä maailmanmarkkinoilla. Vuonna 2006

    toteutetun sokeripolitiikan

    uudistuksen jälkeen EU:ssa tuotetaan sokeria alle oman tarpeen ja EU on nykyisin

    sokerin nettotuoja.

    Sokerin omavaraisuusaste

    on nykyisin EU:ssa noin 90 prosenttia. EU:n markkinat ovat entistä riippuvaisempia tuodusta sokerista. Samaan

    aikaan sokerin maailmanmarkkinahinta on noussut

    ennätyskorkeaksi muun muassa kehittyvien talouksien kysynnän kasvun seurauksena.

    Hinnan noustessa EU:n

    perinteiset kauppakumppanit ovat myyneet sokeria koti- ja lähimarkkinoille EU-markkinoiden sijaan. Tilanteesta

    ovat kärsineet ne maat, joilla ei ole omaa sokerintuotantoa. Muutokset EU:n sokeripolitiikassa ja nopeasti muuttuvat markkinatilanteet osoittavat, kuinka vaikeaa markkinoiden toimintaa on ohjata politiikalla optimaalisesti.

    Omasta sokerintuotannosta

    luopuminen on aiheuttanut

    vakavia vaikeuksia osassa

    EU:n jäsenmaista. Erityisen vaikea tilanne oli vuonna 2011, jolloin EU:n sokerintuotanto

    ei riittänyt vastaamaan sisämarkkinoiden kysyntään ja tuonti oli odotettua vähäisempää korkean maailmanmarkkinahinnan takia.

    Maatalouden omavaraisuudessa on suuria eroja EU:n

    jäsenmaiden välillä. Maataloustuotanto on lisääntynyt useissa jäsenmaissa niissä tuotteissa, joissa niillä on suhteellinen etu muihin nähden. Esimerkiksi Etelä-Euroopasta virtaa vihanneksia ja hedelmiä pohjoiseen.

    Pohjoisessa taas riittää kotieläintuotteita runsaasti

    vietäväksi etelään. Esimerkiksi Tanska tuottaa sianlihaa lähes viisi kertaa yli oman tarpeen. Vihannesten omavaraisuus-

    aste on sen sijaan Tanskassa vuosittain laskenut.

    Vielä 1970-luvulla Italia ja Espanja olivat lähes omavaraisia

    leipävehnän tuotannossa. Vuonna 2009 Espanja oli

    leipävehnän nettotuoja ja

    omavaraisuusaste oli Italiassa

    enää 41 prosenttia. Samana vuonna naapurimaassa

    Ranskassa tuotettiin leipävehnää lähes nelinkertaisesti yli oman tarpeen.

    Osassa jäsenmaista omavaraisuus on edelleen korkea kaikissa tuotteissa. Muun

    muassa Suomessa on melko korkea maataloustuotteiden omavaraisuusaste. Esimerkiksi vehnän tuotanto-omavaraisuus on pohjoinen sijaintimme

    huomioon ottaen korkea.

    Myös Saksassa omavaraisuusaste on korkea suurimmassa osassa tuotteista. Sian- ja

    naudanlihaa tuotetaan yli oman tarpeen, mutta kananmunissa ja siipikarjanlihassa Saksa ei ole omavarainen.

    Vehnää ja sokeria tuotetaan runsaasti yli oman tarpeen. Saksa ei ole kuitenkaan profiloitunut Tanskan tapaan

    minkään maataloustuotteen vientimaaksi.

    Osa EU:n jäsenmaista luottaa markkinoiden toimintaan.

    Vapaata kauppapolitiikkaa suosivassa Britanniassa maataloustuotteiden omavaraisuusaste on matala. Merkittävistä

    maataloustuotteista saarivaltiossa tuotetaan ainoastaan vehnää enemmän kuin kulutetaan. Kuluttamastaan naudanlihasta Britannia tuottaa noin 70 prosenttia, siipikarjanlihasta 80 prosenttia ja sianlihasta vain noin 40 prosenttia.

    Maatalouden tuotanto-omavaraisuus on historian aikana ollut useiden valtioiden

    tavoitteena. EU:n yhteinen maatalouspolitiikka perustettiin kylmän sodan paineessa ja

    toisen maailmansodan kokemukset tuoreessa muistissa. Maataloustuotannon lisääminen eli omavaraisuuden parantaminen oli yksi politiikan

    kantavista tavoitteista.

    Öljykriisi 1970-luvulla nosti

    esiin kysymyksen Euroopan ruuantuotannon omavaraisuuden todellisesta tilasta.

    Tuotanto-omavaraisuus ei anna koko kuvaa maiden elintarvikehuoltovarmuudesta.

    Todellinen kyky taata kansalaistensa ruokaturva riippuu hyvin monista tekijöistä. Maataloustuotanto on nykyisin

    erittäin riippuvaista muualta,

    oloiltaan usein hyvin epävakaista maista tuotavista

    tuotantopanoksista.

    Niin Suomen kuin muiden EU-maiden huoltovarmuus on kuitenkin vahvasti kytköksissä myös globaaliin tuotantoon

    ja kansainvälisen kaupan

    toimivuuteen.

    Kansainvälisen erikoistumisen kautta tehostunut tuotanto ja kaupankäynti lisäävät koko maailman ruokaturvaa. Kaupan avulla huono sato tai luonnonkatastrofista aiheutuva

    tuotannon vähentyminen

    voidaan hetkellisesti korvata ylituotantoalueelta.

    PETRI LIESIVAARA

    Kirjoittaja on tutkija

    Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (MTT)

    Avaa artikkelin PDF