vierasyliö Yhteiset markkinat johtaneettuotannon erikoistumiseen EU:ssa
EU:lla ei ole yhteistä politiikkaa
ruokaturvan tai huoltovarmuuden turvaamiseksi. Sen sijaan EU:ssa luotetaan siihen, että
erikoistuminen ja yhteiset markkinat takaavat alueen huoltovarmuuden.
Yhteinen markkina-alue on mahdollistanut maataloustuotannon erikoistumisen, ja vain harva EU:n jäsenmaa on enää omavarainen kaikissa
tärkeimmissä maataloustuotteissa.
EU on nykyisin omavarainen useimpien maataloustuotteiden tuotannossa. Kriisin tai ulkomaankauppaan liittyvien
vakavien häiriöiden sattuessa
EU pystyisi yhteisönä helposti
turvaamaan jäsenmaiden
ruuan tarpeen, jos ruokaturvan
mittarina pidetään maataloustuotteiden omavaraisuutta EU:ssa.
Vehnää on EU:ssa tuotettu 1970-luvulta lähtien yli oman tarpeen. Myös vihanneksia
tuotetaan EU:ssa riittävästi
kattamaan oma kulutus.
Hedelmissä kuluttajien
vaatimien tuotteiden kirjo on monipuolistunut, ja hedelmien omavaraisuus on hieman
laskenut. Trooppisten hedelmien kasvaneesta tuonnista
huolimatta EU:n omavaraisuusaste on hedelmissä yli 75
prosenttia.
EU:ssa on tuotettu kotieläintuotteita enemmän kuin on
kulutettu 1980-luvulta lähtien.
Ainoastaan naudanlihassa
kulutus on viime vuosina
ylittänyt tuotannon. Sian- ja
siipikarjanlihaa tuotetaan
edelleen hieman yli oman
kulutuksen. Omavaraisuusaste on kotieläintuotteissa kuitenkin laskenut 1980-luvun huippuvuosista.
Ennen vuotta 2006 sokerin omavaraisuus oli EU:ssa noin 120 prosenttia ja EU oli merkittävä sokerin viejä maailmanmarkkinoilla. Vuonna 2006
toteutetun sokeripolitiikan
uudistuksen jälkeen EU:ssa tuotetaan sokeria alle oman tarpeen ja EU on nykyisin
sokerin nettotuoja.
Sokerin omavaraisuusaste
on nykyisin EU:ssa noin 90 prosenttia. EU:n markkinat ovat entistä riippuvaisempia tuodusta sokerista. Samaan
aikaan sokerin maailmanmarkkinahinta on noussut
ennätyskorkeaksi muun muassa kehittyvien talouksien kysynnän kasvun seurauksena.
Hinnan noustessa EU:n
perinteiset kauppakumppanit ovat myyneet sokeria koti- ja lähimarkkinoille EU-markkinoiden sijaan. Tilanteesta
ovat kärsineet ne maat, joilla ei ole omaa sokerintuotantoa. Muutokset EU:n sokeripolitiikassa ja nopeasti muuttuvat markkinatilanteet osoittavat, kuinka vaikeaa markkinoiden toimintaa on ohjata politiikalla optimaalisesti.
Omasta sokerintuotannosta
luopuminen on aiheuttanut
vakavia vaikeuksia osassa
EU:n jäsenmaista. Erityisen vaikea tilanne oli vuonna 2011, jolloin EU:n sokerintuotanto
ei riittänyt vastaamaan sisämarkkinoiden kysyntään ja tuonti oli odotettua vähäisempää korkean maailmanmarkkinahinnan takia.
Maatalouden omavaraisuudessa on suuria eroja EU:n
jäsenmaiden välillä. Maataloustuotanto on lisääntynyt useissa jäsenmaissa niissä tuotteissa, joissa niillä on suhteellinen etu muihin nähden. Esimerkiksi Etelä-Euroopasta virtaa vihanneksia ja hedelmiä pohjoiseen.
Pohjoisessa taas riittää kotieläintuotteita runsaasti
vietäväksi etelään. Esimerkiksi Tanska tuottaa sianlihaa lähes viisi kertaa yli oman tarpeen. Vihannesten omavaraisuus-
aste on sen sijaan Tanskassa vuosittain laskenut.
Vielä 1970-luvulla Italia ja Espanja olivat lähes omavaraisia
leipävehnän tuotannossa. Vuonna 2009 Espanja oli
leipävehnän nettotuoja ja
omavaraisuusaste oli Italiassa
enää 41 prosenttia. Samana vuonna naapurimaassa
Ranskassa tuotettiin leipävehnää lähes nelinkertaisesti yli oman tarpeen.
Osassa jäsenmaista omavaraisuus on edelleen korkea kaikissa tuotteissa. Muun
muassa Suomessa on melko korkea maataloustuotteiden omavaraisuusaste. Esimerkiksi vehnän tuotanto-omavaraisuus on pohjoinen sijaintimme
huomioon ottaen korkea.
Myös Saksassa omavaraisuusaste on korkea suurimmassa osassa tuotteista. Sian- ja
naudanlihaa tuotetaan yli oman tarpeen, mutta kananmunissa ja siipikarjanlihassa Saksa ei ole omavarainen.
Vehnää ja sokeria tuotetaan runsaasti yli oman tarpeen. Saksa ei ole kuitenkaan profiloitunut Tanskan tapaan
minkään maataloustuotteen vientimaaksi.
Osa EU:n jäsenmaista luottaa markkinoiden toimintaan.
Vapaata kauppapolitiikkaa suosivassa Britanniassa maataloustuotteiden omavaraisuusaste on matala. Merkittävistä
maataloustuotteista saarivaltiossa tuotetaan ainoastaan vehnää enemmän kuin kulutetaan. Kuluttamastaan naudanlihasta Britannia tuottaa noin 70 prosenttia, siipikarjanlihasta 80 prosenttia ja sianlihasta vain noin 40 prosenttia.
Maatalouden tuotanto-omavaraisuus on historian aikana ollut useiden valtioiden
tavoitteena. EU:n yhteinen maatalouspolitiikka perustettiin kylmän sodan paineessa ja
toisen maailmansodan kokemukset tuoreessa muistissa. Maataloustuotannon lisääminen eli omavaraisuuden parantaminen oli yksi politiikan
kantavista tavoitteista.
Öljykriisi 1970-luvulla nosti
esiin kysymyksen Euroopan ruuantuotannon omavaraisuuden todellisesta tilasta.
Tuotanto-omavaraisuus ei anna koko kuvaa maiden elintarvikehuoltovarmuudesta.
Todellinen kyky taata kansalaistensa ruokaturva riippuu hyvin monista tekijöistä. Maataloustuotanto on nykyisin
erittäin riippuvaista muualta,
oloiltaan usein hyvin epävakaista maista tuotavista
tuotantopanoksista.
Niin Suomen kuin muiden EU-maiden huoltovarmuus on kuitenkin vahvasti kytköksissä myös globaaliin tuotantoon
ja kansainvälisen kaupan
toimivuuteen.
Kansainvälisen erikoistumisen kautta tehostunut tuotanto ja kaupankäynti lisäävät koko maailman ruokaturvaa. Kaupan avulla huono sato tai luonnonkatastrofista aiheutuva
tuotannon vähentyminen
voidaan hetkellisesti korvata ylituotantoalueelta.
PETRI LIESIVAARA
Kirjoittaja on tutkija
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (MTT)
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
