Mäkelät tekevät säilörehua aamukuudesta puoleen yöhön
PetteriMäkelä nostaa pyöröpaalin tuubikäärijään. Vieressä otteita seuraa sisko Satu. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoJANAKKALA (MT)
Mäkelän perheyrityksessä Janakkalassa työpäivät venyvät varsinkin nyt säilörehun teossa. Viiden henkilön työporukka joustaa ajoittain levon hetkiä kullekin.
Maatalousyrittäjä Pertti Mäkelä aloitteli torstaina säilörehun tekoa. Hän ennakoi seitsemän päivän työrupeamaa, jotta keruu tuo kyllin apetta 140 lehmälle.
Mäkelät aloittavat tuorerehun paalauksen ja ajon aamukuudelta. Työtä jatketaan puoleen yöhön, mikäli sää sallii ja konerikoilta vältytään.
”Ensimmäisessä keruussa laatu pysyy hyvänä vain vähän aikaa”, Mäkelä sanoo.
Normaalipäivinä karjaa hoidetaan iltakahdeksaan. Päiväsaikaan tehdään muita töitä, käydään kaupassa tai hoidetaan omia ja maatilan ulkopuolisia asioita.
Mäkelän viisikolle kirjataan 14 000 työtuntia yhteensä. Viisikon muodostavat isä ja äiti sekä kolme poikaa. Pojat työskentelevät liki päätoimisesti tilalla. Tytär osallistuu tilan töihin kesälomalla.
”Ajoittain väsyttää mutta uupunut en koe olevani”, Mäkelä arvioi.
Navetassa tarvitaan kerralla kolmen työpanos. Muut voivat silloin levätä tai tehdä peltotöitä. Metsistä korjataan lähinnä energiapuuta. Lomilla matkataan kotimaassa.
Vanhemmat vesijumppaavat säännöllisesti. Isäntä käy viikottain MTK-yhdistyksen äijäjumpassa. Keväällä tuli tauko, kun nivelsiteet muljahtivat. Huonoa tuuria, Mäkelä sanoo.
Työtehoseuran suositusta maatilojen kohtuullisesta työmäärästä Mäkelä pitää periaatteessa hyvänä. Hän epäilee , että harvalla tilalla niihin tunteihin päästään.”Urakoitsijoiden tai ulkopuolisen työvoiman palkkaamiseen ei ole varaa.”
JUHANI VIITALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
