Ruokavisan finalistit selvillä
Ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti käydyn Ruokavisan alkuerät on kisattu verkossa ja loppukilpailujoukkueet ovat ratkenneet. Osaamiskilpailun teki lähes 1 800 oppilasta 37 koulusta. Lähes kaikista maakunnista innostuttiin visaamaan.
Loppukilpailuun selvittivät tiensä Kuulammen koulu Tyrnävältä Pohjois-Pohjanmaalta, Lyseonmäen koulu Heinolasta Päijät-Hämeestä ja Vesalan yläasteen koulu Helsingistä Uudeltamaalta.
Loppukilpailu käydään torstaina 26. maaliskuuta Lähiruoka & Luomu -messuilla Helsingissä.
Loppukilpailujoukkueet saavat ennakkotehtäväkseen suunnitella kolmen ruokalajin menun, jonka he voisivat tarjota esimerkiksi ystävälleen. Kilpailupäivänä nämä menut valmistetaan näytöskeittiössä yleisön ja tuomariston silmien alla.
Menun valmistuksessa tulee huomioida ruuan vastuullisuus ja erityisesti kevään teemat paikallinen hyvinvointi ja taloudellinen vastuu. Tuomarit arvioivat suoritusta kokonaisvaltaisesti, joten lautaselle päätyvän lopputuloksen lisäksi arvioidaan menun eheyttä, keittiötyöskentelyä ja siisteyttä, yhteistyötaitoja ja ryhmähenkeä.
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu uusi ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa on vuosittain vaihtuvat teemat. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.
Ruokatieto järjestää Ruokavisaa yhteistyössä MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton kanssa.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
