Paras sato ei takaa parasta tulosta
Maaseudun Tulevaisuuden Suomalainen maaseutu -liitteessä (MT15.4.) käsiteltiin säilörehun satotason vaikutuksia maitotilojen kannattavuuteen. Kirjoitus oli otsikoitu: Suuri säilörehusato kannattavuuden avain.
Maatalousyritysten kannattavuus ja maksuvalmius – ja niihin liittyvät ongelmat – ovat tällä hetkellä yleinen puheenaihe. Ongelmiin haetaan ratkaisuja useissa keskusteluissa ja kirjoituksissa.
Valitettavan monessa tapauksessa maatalousyrittäjille annetaan väärää informaatiota. Tämä johtuu yleensä kirjoittajan puutteellisesta liiketalousosaamisesta ja liiketalouden lainalaisuuksien huonosta tuntemuksesta.
Edellä mainitussa kirjoituksessa kerrottiin, että isommalla säilörehusadolla on helppo parantaa maidontuotannon kannattavuutta.
Toteamus on väärä, sillä kirjoituksessa unohdetaan täysin säilörehusadon tuottamiseen liittyvä kustannuspuoli. Säilörehun tuotantoon ja muiden viljelykasvien viljelyyn, ja niiden tuottoon liittyy oleellisesti alenevan rajatuotoksen laki.
Tämä tarkoittaa sitä, että panosten käyttöä lisättäessä tuotos kasvaa, mutta hidastuvasti. Jokainen panoksen lisäys kasvattaa tuotosta vähemmän kuin edellinen.
Biologisen optimiin saavuttaessa satotaso ei enää voi kasvaa. Tämän pisteen jälkeen panosten lisäys vain pienentää satoa.
Satotasoja pohdittaessa on kuitenkin muistettava, että biologinen optimipiste ei ole taloudellinen optimipiste. Tässä edellä mainitun jutun kirjoittaja tekee virheen, sillä hän korostaa suurta säilörehusatoa, jolloin kannattaa tavoitella biologista optimipistettä.
Taloudellisesti ajateltuna paras piste toimia on kohta, jossa rajatuotto on yhtä suuri kuin rajakustannus. Tämä tarkoittaa sitä, että viimeisimmästä panoksen lisäyksestä aiheutuva kustannus on yhtä suuri, kuin siitä saatava lisätuotto.
Jotta taloudellinen optimipiste olisi samassa kohtaa kuin kirjoituksessa tavoiteltava biologinen optimipiste, on kaikkien tuotantopanosten oltava ilmaisia, mikä ei ole mahdollista.
Kun taloudellisista asioista kirjoitetaan, toivon, että kirjoittaja perehtyy aiheeseen ja osoittaa myös taloudellisten asioiden tuntemista. Tällöin ei anneta väärää informaatiota maatalousyrittäjille.
Joonas Suominen
agrologi (AMK) opiskelija
SeAMK Elintarvike ja maatalous
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
