Terveysvalvonnan tavoite on turvallisuutta
Maaseudun Tulevaisuus -lehden mielipidepalsta julkaisi maanantaina 15.9.2014 Pentti Parviaisen mielipidekirjoituksen otsikolla ”Valvontabyrokratia uhka yrittäjyydelle”. Kirjoituksessa kritisoitiin terveysvalvonnan toimintaa.
Pentti Parviainen kertoi tapahtumista näkemyksensä ja antoi ymmärtää, että häntä on kohdeltu mielivaltaisesti.
Lisäksi Parviainen toi kirjoituksessaan esille puutteelliset kalan nostopäivämerkinnät kalan vähittäismyynnissä.
Pentti Parviainen antaa kirjoituksessaan ymmärtää, että toiminta keskeytettiin sen vuoksi, että ”viranomaiset löysivät kalafileen, jonka pintalämpötila oli 6,4 astetta”.
Parviaisen toimintaa Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien aikana tarkastettiin useaan otteeseen ja toiminnasta löytyi runsaasti puutteita, vakavimpina virheelliset kylmäsäilytysolosuhteet sekä puutteellinen elintarvikehygienia. Tarkastuksista on laadittu tarkastuskertomukset kuvaliitteineen ja ne on toimitettu Parviaiselle.
Tarkastusten yhteydessä terveysvalvonnan viranhaltijat kertoivat välittömästi Parviaiselle havainnoistaan, ja esittivät korjauskehotuksia, joita noudattamalla toiminta olisi voinut jatkua.
Parviainen ei kehotuksista huolimatta järjestänyt toimintaansa asianmukaiselle ja hyväksyttävälle tasolle, joka olisi varmistanut elintarvikkeiden turvallisuuden, jolloin toiminta oli pakko keskeyttää.
Elintarvikelain §56 mukainen määräys tai kielto on toimenpide, mihin kunnan terveysvalvontaviranomainen ryhtyy siinä tapauksessa, että toiminta jatkuessaan aiheuttaa tai sen voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttavan vakavaa
terveysvaaraa eikä terveysvaaraa voida muilla tavoin estää.
Lähtökohta viranomaistoiminnassa on, että puutteiden korjaaminen aloitetaan neuvottelemalla, ja vasta jos tämä ei auta, edetään kehotuksista määräysten kautta pakkokeinoihin.
Parviaisen tapauksessa kuitenkin vallitsevat sääolot, vaaravyöhykkeessä olevien ihmisten suuri määrä sekä toimijan reagoimattomuus tarkastuksilla esitettyihin korjauskehotuksiin johtivat siihen toteamukseen, että ainoa tapa estää kuluttajille koituva terveysvaara oli keskeyttää toiminnan harjoittaminen.
Terveysvalvonnan toiminta perustuu voimassa olevaan lainsäädäntöön ja siitä johdettuihin Eviran ohjeisiin, ja valvonnan päämäärä on varmistaa kuluttajille päätyvien elintarvikkeiden turvallisuus.
Parviainen tuo kirjoituksessaan esille norjalaisen lohen nostopäivämerkinnät ja niiden puuttumisen vähittäismyynnissä.
Asiasta on Parviaisen pyynnöstä oltu yhteydessä elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Myymälätarkastusten yhteydessä toimijoita on huomautettu ja kehotettu tekemään korjaukset, jos pyynti- ja nostopäivämerkinnöissä on havaittu puutteita tai virheitä.
Andréas Smeds
terveysvalvonnan johtaja
Kokkola
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
