Kuopiolaistutkimus: Maito D-vitamiinin päälähde lapsille
Veren korkea D-vitamiinipitoisuus oli tutkimuksessa yhteydessä mataliin kolesteroliarvoihin.
Väitöstutkimus havaitsi yhteyden veren korkean D-vitamiinipitoisuuden ja matalien kolesteroliarvojen välillä. Kuva: Markku VuorikariMaitotuotteiden käyttö on suurin tekijä, joka vaikuttaa alakouluikäisten lasten veren D-vitamiinipitoisuuteen.
Asia käy ilmi Sonja Soinisen lääketieteen väitöstutkimuksesta, joka tarkistetaan Itä-Suomen yliopistossa huomenna. Tutkimus käsitti 512 kuopiolaista lasta.
Veren D-vitamiinipitoisuus oli suurin lapsilla, jotka joivat vähintään kolme lasillista maitoa päivässä, liikkuivat yli kaksi tuntia päivässä tai käyttivät vitamiinivalmisteita.
Soininen havaitsi myös yhteyden veren korkean D-vitamiinipitoisuuden ja matalien kolesteroliarvojen välillä. Yhteyden syyn selvittäminen vaatii lisätutkimuksia, mutta Soinisen väitöstutkimuksessa se oli riippumaton elintapa- ja perintötekijöistä.
Valio alkoi lisätä myymäänsä maitoon D-vitamiinia vuonna 2003. Väitöstutkimuksen aloittamisen jälkeen lisättävän D-vitamiinin määrä on kaksinkertaistettu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
