Laadukkaan kauranvienti kasvaa kohisten
Suomalaiset myllyt lisäävät kauran käyttöä. Suurin osa myllyjen kauratuotteista menee vientiin.
Helsingin mylly laajentaa tänä vuonna kauramyllyään. Investoinnin jälkeen tuotanto on mahdollista kaksinkertaistaa ja käytettävä kauramäärä voi nousta 45 miljoonaan kiloon vuodessa.
Fazer rakensi uuden kauramyllyn viime vuonna. Vientikysyntä on kasvanut tasaisesti viime syksystä lähtien.
Fazer myllyn johtajan Pekka Mäki-Reinikan mukaan kaura on Suomelle luontainen vientituote. Myös laadukas leipävehnä ja mallasohra ovat kysyttyjä maailmalla, mutta rehuviljojen viennissä Suomella ei ole Mäki-Reinikan mielestä mahdollisuuksia pärjätä.
”Suomi on maailman mittakaavassa iso huippulaatuisen kauran tuottaja. Kauran kysyntä ja suosio ruokavaliossa on erittäin kovassa nosteessa”, sanoo Helsingin myllyn toimitusjohtaja Miska Kuusela.
Tavanomaisesti viljeltyä kauraa riittää mylläreiden mukaan Suomessa hyvin. Luomukaurasta on sen sijaan jatkuva pula.
Helsingin mylly on tuonut luomukauraa Virosta Euroopan ulkopuolelle menevien vientituotteiden valmistukseen.
Fazer on tähän asti pärjännyt kotimaisella luomukauralla, mutta tänä vuonna on mahdollista, että luomukauraa tuodaan Baltiasta. Myös Fazer ilmoittaa valmistavansa mahdollisesta tuontikaurasta vain vientiin meneviä tuotteita.
Sivu 7
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
