Lemmikkien raakojen rehujen valmistusmäärät ja valmistajien määrä ovat lisääntyneet
"Pienten toimijoiden suuri lukumäärä lemmikkiruokabisneksessä on suomalainen erityispiirre eurooppalaisessa mittakaavassa."
Lemmikkieläinten ruokia valmistavia laitoksia on Suomessa yhteensä 33. Kaikki eivät valmista raakaruokaa ja joidenkin toiminta on vähäistä tai kausiluontoista. Kuva: Lari LievonenRaakaruokinta eli barffaaminen on kasvattanut suosiotaan. Monissa kotikeittiöissä ja jääkaapeissa sulatellaan sekä käsitellään raakoja rehuiksi tarkoitettuja lihoja ja luita.
Raakaruokinnan suosio näkyy myös Elintarviketurvallisuusvirastossa (Evira). Ylitarkastaja Hanna Laatio sanoo, että sekä lemmikkien raakojen rehutuotteiden valmistusmäärät ja valmistajien määrät ovat kasvaneet viimeisen viiden vuoden aikana.
Vielä vuonna 2011 lemmikkieläinten ruokia valmistavia laitoksia oli 25, nyt niitä on yhteensä 33. Kaikki eivät toki valmista raakaruokaa, ja joidenkin toiminta on vähäistä tai kausiluontoista.
"Pienten toimijoiden suuri lukumäärä lemmikkiruokabisneksessä on suomalainen erityispiirre eurooppalaisessa mittakaavassa."
Laatio kehottaa raakaruokkijoita huomioimaan raakuuteen liittyvän mikrobiologisen riskin, kun lemmikkien kanssa eletään yhteistaloutta.
"Lemmikkien ruuat ovat rehuja. Niitä on tuotantolaitoksissa käsitelty rehulainsäädännön mukaisesti rehuina, ei ihmisravinnoksi kelpaavina tuotteina, joiden käsittelyä säätelee elintarvikelainsäädäntö."
Raakaruokiin liittyvä mikrobiologinen riski on otettu huomioon Eviran sivutuoterehunäytteiden näytteenottosuunnitelmassa. Suunnitelma tehdään riskiperusteisesti.
Näytteistä tutkitaan salmonella ja enterobakteerit. Salmonellaa ei saa olla yhtään, enterobakteerien määrälle on asetettu raja-arvo.
"Raja-arvo enterobakteerien osalta on matala. Yksittäiset pienet enterobakteerirajan ylitykset eivät sinänsä lisää koiralle tai ruokien käsittelijälle aiheutuvaa riskiä."
Lue myös: Koirien puruluista löytyy enää harvoin salmonellaa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
