Liha kasvaa omillapelloilla ja metsissä
VIIKON KYSYMYS
Puolet viikon kysymykseen vastanneista ilmoitti suosivansa laadukasta lihaa. Joka viides sanoo ostavansa vain lähellä tuotettua tai luomulihaa.
Hieman yli kymmenen prosenttia tekee lihaostokset hinnan perusteella eli ostaa mahdollisimman halpaa. Tätä useampi vastaaja metsästää mahdollisimman paljon lihastaan itse. Reilut viisi prosenttia ei osta lihaa.
Viikon kysymykseen vastasi 962 lukijaa.
Tuottajille lähiliha on todella läheistä, kuten nimimerkillä Omalla maitotilalla kasvatettu:
”Käytän vain omalla maitotilallamme kasvaneiden hiehojen ja lampaiden lihaa. Jouluksi ostan Atrian sikaa kinkuksi. Joskus vaihteluksi kaupasta Atrian tai Kariojan broileria.”
Lihan ostamatta jättäminen ei tarkoita, ettei sitä olisi syötäväksi.
”Meillä ei osteta lihaa. Pari sikaa on aina kasvamassa, toinen teurastetaan omaan käyttöön ja kaikki mahdollinen otetaan hyödyksi. Ei sitten jääkään mitään Honkajoelle lähetettävää!” kertoo Tiedän mitä syön.
Metsästäjilläkin on liha omasta takaa.
”En mitenkään ylenkatso kotimaista naudanlihaa, mutta kun perheessä on hirvi- ja peuraseurueeseen kuuluva jäsen, niin naudanlihantarvetta ei ole”, selittää jahtikissa.
Vaikka lähiruokaa haluaisi, kaikkialla sitä ei ole tarjolla, huomauttaa Karu-B: ”Lähilihan ostaminen on käytännössä mahdotonta täällä karulla B-alueella: tuet ja sitä myöden tuotanto on karannut jonnekin Pohjanmaan suuntaan, samoin teurastus.”
Temppu arvostelee kysymyksenasettelua siitä, että luomu- ja lähiliha oli niputettu samaan vastausvaihtoehtoon.
”Harmittaa, kun tässäkin kyselyssä sotketaan lähi ja luomu yhteen. En todellakaan osta luomua, kun tiedän juuri missä olosuhteissa omassakin navetassa eläimet ovat.”
Seuraavaksi kysymme, minkä kokoinen sanomalehden pitää mielestäsi olla. Suuri broadsheet, pieni tabloid, jokin muu – vai onko koolla edes väliä?
Vastata voi osoitteessa www.maaseuduntulevaisuus.fi.
HENRIK SCHÄFER
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
