Ruokahuijauksiayritetään torjua
Rikollista ruuan välitystä yritetään torjua EU-maissa aiempaa tehokkaammin. Hevosenlihaskandaalin kaltaisista petoksista on Suomessakin opittu ja ryhdytty toimiin, Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ylitarkastaja Annika Nurttila kertoo.
Lihapuolella petokset vaativat hyvin rakennettua ja organisoitua kylmäketjua. Siksi voidaan olettaa, että lihahuijauksia tekevät ammattimaiset, ylikansalliset rikollisjärjestöt.
”Elintarvikehuijausten ja -petosten valvonta vaatii uudenlaisia, perinteisestä elintarvikevalvonnasta poikkeavia valvontamenetelmiä”, Nurttila toteaa.
”Tapausten kansainvälisiä ulottuvuuksia ei välttämättä tunnisteta riittävän hyvin.”
Evira ja kunnalliset elintarvikevalvojat tekevät yhteistyötä poliisin talousrikosyksikön, tullin ja veroviranomaisen harmaan talouden tutkinnan kanssa.
Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa ensi vuoden talousarvioesityksessä, että petosten ja väärennösten vastaista työtä painotetaan ruuan turvallisuuden ja laadun valvonnassa.
EU:n komissio on laatinut toimintasuunnitelman elintarvikepetosten vastaisesta toiminnasta. Työtä koordinoi vastaperustettu komission ja jäsenmaiden yhteistyöverkosto.
MT–RUOKATIETO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
