Isosaaren minkit tuottavat hyvin sisätiloissa
Turkistuottaja Jari Isosaari painelee 22 asteen pakkasessa jähmeää rehuannosta paremmin kettujen saataville. ”Ulkona tätä pitää tehdä heti pakkasten tultua, mutta hallissa vasta miinus 7 asteessa.”
Isosaaren Turkis Oy Kokkolan Kälviällä on kasvattanut minkkejä jo muutaman vuoden halleissa. Hallissa kasvatus on helpompaa ja tulos on parempi varjohäkkeihin verrattuna, mutta ongelmana ovat suuremmat perustamiskustannukset.
”Kyllä näistä on tykätty. Emoa kohti hallissa tulee 0,2 pentua enemmän kuin ulkona. Keväisin tämä tasaa lämpötilaeroja.”
Isosaaren tila on Suomen suurimpia turkistiloja. Kettuja ja supeja on yhteensä 10 000 sekä minkkejä 20 000. Tila tuottaa rehunsa itse.
Turkisten hinnat ovat nyt niin korkeat, että Isosaari arvelee tilanteen ”ehkä ylikuumentuneen jonkin verran”.
”Tuskin tämä kauan voi jatkua.”
Investointeja tehdään Pohjanmaalla runsaasti hyvän taloustilanteen ja tiukentuneiden häkkivaatimusten vuoksi.
Isosaari ei kuitenkaan usko, että suomalaiset lisäminkit saavat ylituotantoa aikaan, se ratkaistaan Kiinassa. ”Siellä ei juuri ympäristölupia katsota. Kun siellä aletaan turkiksia tuottaa, se tökkää äkkiä yli.”
”Suomalaiset voittavat laadussa kuitenkin kiinalaiset kirkkaasti, joten vienti onnistuu täältä jatkossakin”, hän uskoo.
JOUKO KYYTSÖNEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
