Lähiruoka kiinnostaa kautta Euroopan
Lähiruoka ja kansallisten ruokakulttuurien säilyttäminen elävänä kiinnostavat nyt laajasti koko Euroopassa.
Okrassa maa- ja metsätalousministeriön alaisen Maaseutuverkostoyksikön ja paikallisten Leader-ryhmien yhdessä järjestämään tapahtumaan saapui noin 30 osallistujaa Belgiasta, Bulgariasta, Britanniasta, Romaniasta, Virosta sekä Suomesta.
Kemiönsaaren yritysneuvoja Mats Nurmio kertoi Ruotsissa parhaillaan kovassa nosteessa olevasta Mathantverk-toiminnasta, jota kutsutaan myös Artisan food -nimellä. Suomeksi nimen käännös voisi olla käsintehty ruoka.
Käsintehty ruoka pohjautuu usein vanhoihin, perinteisiin ruokakulttuureihin ja valmistustapoihin. Massatuotannon vaihtoehdoksi tarjotaan jotain, mitä suurtuottajat eivät pysty toimittamaan kuluttajille.
Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi leivän leipomista itse jauhetuista jauhoista tai itse tehtyä makkaraa tai kotijuuston valmistusta yritystoimintana. Siis jotain sellaista, mitä isovanhempamme aikoinaan pitivät itsestäänselvyytenä. Nykyisin taidot ovat katoamassa.
Mathantverk-tuotteita saattaa olla saatavilla vain osan vuodesta tai erät ovat hyvin pieniä.
Mathantverk-toiminta käynnistyi noin kymmenen vuotta sitten Eldrimnerissä Keski-Ruotsissa, mutta nykyisin toimintatapa ja verkosto tunnetaan koko eteläisen Ruotsin alueella.
Kotimaisiin esiintyjiin kuului muun muassa Pöytyän Yläneellä sijaitsevan Rintalan luomulammastilan isäntä Tapio Rintala. Hän kertoi lähiruuasta lammastuottajan näkökulmasta ja siitä, miten lampaasta saatavat tuotteet eli liha, villa ja turkis jalostetaan myyntiin suoraan tilalta
Kolmipäiväisessä lähiruokaseminaarissa osallistujat pääsivät kokemaan suomalaista maaseutua monin tavoin. Vieraat majoittuivat kolme yötä Kanniston tilalla Alastarolla, tutustuivat Okraan ja vierailivat maatalousmuseo Sarassa sekä Heikkilän luomutilalla.
TAINA SIMOLA
Hankeneuvoja
Leader-toimintaryhmä Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
